Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rödgröna och SD har enats om skatterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
De rödgröna partierna har enats med Sverigedemokraterna om skatterna.
Foto: Jens L'Estrade, Thomas Leprince

De rödgröna och Sverigedemokraterna har nu enats om att fälla regeringens föreslagna höjning av gränsen för statlig inkomstskatt.

Beslutet togs i skatteutskottet i dag.

– Nu ger vi regeringen en möjlighet att fem i tolv justera och dra tillbaka förslaget, säger Leif Jakobsson (S), vice ordförande i skatteutskottet, till Expressen.se.

S, V, MP och SD står enade i sitt försök att stoppa den del i Anders Borgs budget som höjer gränsen för när man betalar statlig inkomstskatt.

Skatteutskottets moderata ordförande är besviken efter morgonens möte.

– Socialdemokraterna tillsammans med Sverigedemokraterna och övriga oppositionspartier säger nej till skattelättnader för över en miljon löntagare, säger han.


Från dokumentet – där SD blir överens med rödgröna.

Samtidigt gick utskottet emot ett rödgrönt förslag om att stoppa det femte jobbskatteavdraget - som SD ställer sig bakom.

"Vinner två månader"

Beslutet i skatteutskottet är en begäran till finansutskottet att göra ett yttrande i riksdagen där man uppmanar regeringen att dra tillbaka sitt förslag redan innan höstbudgeten behandlas.

– Det innebär att vi vinner två månader och inte minst att skatteverket slipper föra om tabellerna i sista sekund, säger Leif Jakobsson.

Förslaget väntas få majoritet även i finansutskottet. Men regeringen måste inte följa det tillkännagivande från riksdagen som kan bli resultatet. Det avgörande beslutet fattas i november när riksdagen fastställer ramarna för nästa års statsbudget.

Efter Anders Borgs budgetpresentation i onsdags sade socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson att det då kommer ett skarpt förslag om att bryta upp beslutet om höjd gräns för statlig inkomstskatt.

Ser du något problem med att ni driver igenom det här med hjälp av SD?

– Vi lägger fram vår politik. De röstade med borgarna om jobbskatteavdraget i dag och med oss om brytpunkten. Det är de realiteter som finns och den här regeringens problem, en minoritetsregering som inte förankrar förslagen innan man lägger dem till riksdagen, säger Leif Jakobsson

"Bryter mot praxis"

Henrik von Sydow beskriver dagens utskottsmöte som "ett socialdemokratiskt spel" som kan slå mot hushållens ekonomi.

– Budgeten är en helhet och ska beslutas som en helhet. Det är en viktig ordning som har tjänat Sverige väl. Att agera på ett annat sätt är att bryta praxis och kan skada förtroendet för svensk finanspolitik. Det är allvarligt, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.