De rödgröna partierna har enats med Sverigedemokraterna om skatterna. Foto: Jens L'Estrade, Thomas Leprince
De rödgröna partierna har enats med Sverigedemokraterna om skatterna.  Foto: Jens L'Estrade, Thomas Leprince

Rödgröna och SD har enats om skatterna

Publicerad

De rödgröna och Sverigedemokraterna har nu enats om att fälla regeringens föreslagna höjning av gränsen för statlig inkomstskatt.

Beslutet togs i skatteutskottet i dag.

– Nu ger vi regeringen en möjlighet att fem i tolv justera och dra tillbaka förslaget, säger Leif Jakobsson (S), vice ordförande i skatteutskottet, till Expressen.se.

S, V, MP och SD står enade i sitt försök att stoppa den del i Anders Borgs budget som höjer gränsen för när man betalar statlig inkomstskatt.

Skatteutskottets moderata ordförande är besviken efter morgonens möte.

– Socialdemokraterna tillsammans med Sverigedemokraterna och övriga oppositionspartier säger nej till skattelättnader för över en miljon löntagare, säger han.

Från dokumentet – där SD blir överens med rödgröna.
Samtidigt gick utskottet emot ett rödgrönt förslag om att stoppa det femte jobbskatteavdraget - som SD ställer sig bakom.

"Vinner två månader"

Beslutet i skatteutskottet är en begäran till finansutskottet att göra ett yttrande i riksdagen där man uppmanar regeringen att dra tillbaka sitt förslag redan innan höstbudgeten behandlas.

– Det innebär att vi vinner två månader och inte minst att skatteverket slipper föra om tabellerna i sista sekund, säger Leif Jakobsson.

Förslaget väntas få majoritet även i finansutskottet. Men regeringen måste inte följa det tillkännagivande från riksdagen som kan bli resultatet. Det avgörande beslutet fattas i november när riksdagen fastställer ramarna för nästa års statsbudget.

Efter Anders Borgs budgetpresentation i onsdags sade socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson att det då kommer ett skarpt förslag om att bryta upp beslutet om höjd gräns för statlig inkomstskatt.

Ser du något problem med att ni driver igenom det här med hjälp av SD?

– Vi lägger fram vår politik. De röstade med borgarna om jobbskatteavdraget i dag och med oss om brytpunkten. Det är de realiteter som finns och den här regeringens problem, en minoritetsregering som inte förankrar förslagen innan man lägger dem till riksdagen, säger Leif Jakobsson

"Bryter mot praxis"

Henrik von Sydow beskriver dagens utskottsmöte som "ett socialdemokratiskt spel" som kan slå mot hushållens ekonomi.

– Budgeten är en helhet och ska beslutas som en helhet. Det är en viktig ordning som har tjänat Sverige väl. Att agera på ett annat sätt är att bryta praxis och kan skada förtroendet för svensk finanspolitik. Det är allvarligt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag