Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rödgröna kan tappa viktig röst

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Thomas Bodström får inte ledigt. 

Nu kan de rödgröna tappa en viktig röst i den jämna riksdagen. 

- Det går inte att sätta in en ersättare om man inte har en beviljad ledighet, säger Sara Hägg, pressekreterare åt talmannen Per Westerberg. 

Riksdagens gruppledare beslutade i dag att Thomas Bodströms ledighetsansökan inte ska beviljas.

 Beslutet kommer att fattas av riksdagen på en session den 19 oktober.

 I och med den jämna parlamentariska läget, där regeringsalliansen saknar två mandat för att ha egen majoritet, kan det få effekter på beslutsfattandet.

"Inga formella krav"

 Om Thomas Bodström bestämmer sig för att inte komma hem från USA där han nu befinner sig med sin familj kommer hans riksdagsstol stå tom – och de rödgröna tappar därmed en av sina röster.

 – Det går inte att sätta in en ersättare om man inte har en beviljad ledighet, säger Sara Hägg, pressekreterare åt talmannen, Per Westerberg.

 Sara Hägg poängterar samtidigt att det inte finns några formella krav på att en riksdagsledamot ska närvara i riksdagen.

 – Det finns inga formella krav på närvaro. Varje ledamot bestämmer själv med sitt parti hur han eller hon vill utöva sitt uppdrag, säger Sara Hägg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.