Rödgröna inte överens om Afghanistan

Publicerad
Uppdaterad
När de rödgröna presenterade sin försvarsuppgörelse på Folk och Försvar i Sälen i dag så är de fortfarande inte överens i Afghanistanfrågan.
Och de har inte kommit närmare någon lösning.
- För Vänsterpartiet är det här inte vilken fråga som helst, säger Lars Ohly.
I dag talade S-ledaren Mona Sahlin på Folk och försvar i Sälen, där hon presenterade oppositionens gemensamma uppgörelse om förvarspolitiken. De punkter som Expressen redan kunde berätta i dagens tidning fanns med i överenskommelsen: man vill främja svensk vapenindustri, utreda om vapenexporten kan bli ännu mer restriktiv, och alla tre partier står nu bakom säkerhetsdoktrinen som antogs 2002.
Utöver det innehöll också överenskommelsen ståndpunkter kring konfliktförebyggande, en politik för att uppmärksamma kvinnors roll i konflikter, och en gemensam nedrustningspolitik.
De tre partierna tänker rösta emot regeringens kommande förslag att avskaffa värnplikten, men kommer inte att riva upp det direkt om de vinner valet. I stället vill de avvakta och utvärdera hur det nya systemet fungerat.

V vill ta hem trupperna

Men på en punkt är de långt ifrån överens: frågan om de svenska trupperna i Afghanistan. Vänsterpartiet vill, till skillnad från S och MP, ta hem trupperna så fort som möjligt. När frågan kom upp på de rödgrönas pressträff efter Mona Sahlins tal var Lars Ohly väldigt tydlig med var han står.
– Vi anser att det är fel insats, och att den inte leder till ökad säkerhet och stabilitet. Sverige bör dra tillbaka våra soldater snarast, sa Vänsterledaren.

"Ingen överenskommelse"

Mona Sahlin kan inte förklara hur de ska komma överens i Afghanistanfrågan.
– Vi har ingen rödgrön överenskommelse om Afghanistan. Det viktiga beslutet i dag är att vi fortsätter diskutera, sa hon på pressträffen.
Fredrik Reinfeldt är inte imponerad av dagens överenskommelse.
– Vi har bevittnat ett rödgrönt haveri här i dag, säger han om oppositionens uppgörelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag