Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rödgröna går om – S kräver svar av M

Socialdemokraterna ledda av Stefan Löfven ökar i nya Demoskopmätningen.
Foto: Pelle T Nilsson
Anna Kinberg Batra krävs nu på svar om SD av socialdemokraterna.
Foto: Christian Örnberg

De rödgröna går om alliansen men S ligger en bra bit under sitt valresultat, visar Expressens och Demoskops nya väljarbarometer. 

Nu kräver S besked från M-ledaren Anna Kinberg Batra. 

– Kommer du att vara beredd att styra tillsammans med SD? säger Lena Rådström Baastad, S, partisekreterare. 

Samtidigt backar Liberalerna till sin lägsta siffra på nio år och närmar sig fyraprocentsgränsen. 

Ända sen januari i år har alliansen legat högre än de rödgröna i Expressens och Demoskops mätningar. Men nu har det vänt. I den senaste mätningen syns en uppgång för S, MP och V till 40,4 procent.

Samtidigt ligger både S och MP långt under sina valresultat.

De fyra allianspartierna tappar däremot 3,4 procentenheter jämfört med mätningen i juli.

– Det går trögt för alliansen. Situationen är upplagd för att man ska få ett större stöd. När det finns ett starkt ifrågasättande av både S och MP bäddar det egentligen för andra siffror. Men SD biter sig fast på de här höga nivåerna, säger Demoskops vd Anders Lindholm.

En förklaring är att alliansens frågor inte ligger i fokus.

– Om det fortfarande är SD som äger migrations- och till viss del integrationsfrågan och det inte handlar om ekonomi, jobb och utbildning utan migration å ena sidan och vårdfrågor å andra sidan blir det inte fokus på alliansens frågor, säger Lindholm.


LÄS MER: K-G BERGSTRÖM: Alliansen borde ha en rejäl ledning


Liberalerna får sin sämsta siffra sen 2007 och närmar sig nu fyraprocentsgränsen med 4,3 procent. Enligt Demoskop har Liberalerna också svårt att få genomslag i sina hjärtefrågor som till exempel utbildning, internationella frågor och försvar.

Socialdemokraternas nya partisekreterare Lena Rådström Baastad, S, vill nå bra mycket längre än 27 procent.

– Vi visar viktiga steg framåt och en tydlighet mellan socialdemokratisk politik och en moderat politik. Men jag är inte på något sätt nöjd med de här siffrorna utan vi måste mycket högre än så här, säger hon.

"Är skyldiga väljarna ett svar"

Nu kräver S ett svar från Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra om hur alliansen tänker hantera Sverigedemokraterna.

– Jag tror att Sverige behöver blocköverskridande överenskommelser just för att inte göra SD till vågmästare. Här tycker jag att Moderaterna är skyldiga väljarna ett svar. Vi Socialdemokrater har varit tydliga med att vi inte kommer att göra SD till vågmästare, säger hon och fortsätter:

– Det går inte att sväva på frågan, särskilt inte när man får signaler om att det kommer ett tryck underifrån i Moderaterna. Då måste Anna Kinberg Batra kunna ge ett svar. Kommer du att vara beredd att styra tillsammans med SD? säger hon.

"Söker mandat för en alliansregering"

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé anser att Socialdemokraterna ska sluta ägna sig åt spelteori och i stället fokusera på samhällsproblemen.

– Alliansen har givit ett tydligt besked om att vi inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi söker mandat för en alliansregering. Socialdemokraterna själva borde ge besked huruvida de tillsammans med SD är beredda att fälla en borgerlig regering efter nästa val, säger Tobé.

Men om ni inte får det mandatet? 

– Vi kommer att söka stöd för en alliansregering och förhoppningsvis också ha ett starkt valresultat för att kunna bilda en handlingskraftig regering och vi kommer inte att samarbeta med SD.

Ingen av förändringarna i septembermätningen är statistiskt säkerställda.

Kommentarer

Socialdemokraterna

Lena Rådström Baastad, partisekreterare

"Det är roligt att Socialdemokraterna visar att det börjar ge genomslag för den politik som vi för genom att vi förstärker den svenska modellen och vi börjar få resultat i migrationspolitiken. Vi visar viktiga steg framåt och en tydlighet mellan socialdemokratisk politik och en moderat politik. Men jag är inte på något sätt nöjd med de här siffrorna utan vi måste mycket högre än så här".


Sverigedemokraterna

Henrik Gustafsson, informationsansvarig.

"Det är alltid väldigt glädjande när vi går upp i en specifik mätning, även om det inte går att förhålla sig till en enskild mätning. Bland annat har vi nått ut väl med vår ambition att kraftigt förbättra situationen för Sveriges fattigpensionärer. Samtidigt kan vi konstatera att våra väljare stannar kvar hos oss trots att regeringen och Moderaterna lånar vår politik. De saknar helt enkelt trovärdighet i frågor kring migration och integration, något också väljarna ser."


Miljöpartiet

Amanda Lind, partisekreterare

"Glädjande att de rödgröna partierna som helhet går framåt. Regeringen lägger nu fram den största miljöbudgeten någonsin och tar ansvar för ett Sverige som håller ihop med stora investeringar i välfärden, jobb, skolan och klimatet. Det är bråttom att ställa om till ett fossilfritt samhälle och vi i Miljöpartiet är fullt fokuserade på att genomföra så mycket grön politik som möjligt för att vi ska leva upp till klimatavtalet i Paris"


Kristdemokraterna

Acko Ankarberg, partisekreterare

"Fortsatt tufft läge för oss. Det är två år till valet och vi tänker använda varje dag till att berätta om kristdemokratisk politik. En politik som bygger på frihet och socialt ansvarstagande."


Vänsterpartiet

Aron Etzler, partisekreterare

"Vi ser också att fler blir medlemmar och det gör mig glad! Människor kommer till oss därför att de ser att vi arbetar för en ekonomi som fungerar för alla, inte bara de rikaste."


Moderaterna

Tomas Tobé, partisekreterare

"Det är en enskild mätning. I förra mätningen hade alliansen ett övertag. Jag upplever att vi har ett öppet politiskt landskap som också är mycket rörligt. Många människor känner att Sverige är på väg åt fel håll med ett ökande utanförskap och ökande otrygghet. Det är viktigt för Moderaterna och alliansen att vi presenterar våra lösningar på att Sverige ska utvecklas åt rätt håll igen".


Centerpartiet

Michael Arthursson, partisekreterare

"Med drygt sju procent av väljarstödet ligger vi klart över valresultatet. Den samlade bilden är att väljarna uppskattar vår politik för fler jobb, en bättre miljö och ökad trygghet i hela Sverige".


Liberalerna

Maria Arnholm, partisekreterare

"Vi ligger runt vårt valresultat och det är självklart inte tillräckligt. Men förändringar i opinionen tar tid och det är om två år det avgörs. Jag är övertygad om att Sverige behöver mer av liberala lösningar. Fram till valdagen ska vi fortsätta vårt arbete för att stärka förtroendet bland väljarna."

Opinion September

S 27,0 +1,0

V 8,6 +1,1

MP 4,8 0,0

M 23,9 -0,9

L 4,3 -1,4

KD 3,0 -0,3

C 7,1 -0,8

SD 17,9 1,1

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 30 augusti 7 september 2016.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1256.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Ingen förändring är statistiskt säkerställd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.