Rödgröna får egen
majoritet i SCB:s stora mätning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

De rödgröna skulle få egen majoritet om det var val i dag.

Det visar SCB:s stora partisympatiundersökning som presenterades klockan 09.30 i dag.

Undersökningen visar att Socialdemokraterna gjort ett superlyft.

Statistiska centralbyrån genomför efter beslut av riksdagen partisympatiundersökningar för att belysa det aktuella politiska opinionsläget i landet.

Partisympatiundersökningen har genomförts årligen i maj och november sedan 1972.

I dag klockan 09.30 presenterades resultaten från maj-undersökningen.

De nya siffrorna visar att ett riksdagsval i dag skulle ge regeringspartierna ( C+FP+M+KD) 42,5 procent av rösterna.

- Vi måste öka takten, tempot och förnyelsen, säger Moderaternas nye partisekreterare Kent Persson till TT.

De rödgröna partierna (S+V+MP) skulle få 51,2 procent.

- Jag tycker vi har börjat bli tydliga i de två frågor som vi tycker är viktigast för Sveriges utveckling och som jag också tror väljarna tycker är viktigast: jobbfrågan och skolfrågan, säger Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna, till TT.

- Vi har börjat prata politik och börjat utveckla politik på de områdena. Det är också tydligt att allianspartiernas har misslyckats på båda de här områdena. De pratar om hur de ska motarbeta massarbetslösheten, fastän de har suttit i regeringsställning i sex års tid och inte kommit med några lösningar som fungerar.

Sverigedemokraterna skulle få 5,4 procent och övriga partier 0,8 procent av rösterna, enligt SCB.

För regeringspartierna som block kan en statistiskt säkerställd minskning jämfört med november 2011 på mellan 5,1 och 6,7 procentenheter konstateras. Centerpartiet skulle i maj få 4,7 (±0,4), Folkpartiet 5,5 (±0,4), Moderaterna 28,6 (±0,7) och Kristdemokraterna 3,7 (±0,3) procent, enligt SCB.

För de rödgröna partierna som block noteras en säkerställd ökning jämfört med november 2011 på mellan 5,8 och 7,4 procentenheter. Socialdemokraterna skulle i maj få 37,3 (±0,8), Vänsterpartiet 5,9 (±0,4) och Miljöpartiet 8,1 (±0,5) procent.

Mer detaljinformation om undersökningen finns i direktrapporteringen ovan.

Cirka 9000

I SCB:s stora partisympatiundersökning intervjuas ett urval om cirka 9000 personer per telefon. Statistiskt vetenskapliga metoder och urvalets storlek garanterar hög kvalitet i de redovisade skattningarna.

– SCB:s mätning brukar anses vara den mest tillförlitliga. Men en mätning är alltid en mätning och inte en sanning, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, till Expressen.se.

– Det är flera gånger så många som medverkar som i de andra opinionsundersökningarna.

Vid varje undersökningsomgång publiceras partisympatiernas fördelning efter kön, ålder, civilstånd, antal barn, inkomst, region, socioekonomisk bakgrund, sysselsättningsstatus, sektor, fackföreningstillhörighet, boendeform, tätortsgrad, utbildningsnivå och utländsk/svensk bakgrund, skriver SCB på sin sajt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.