De rödgröna drar ifrån i den senaste opinionsundersökningen. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
De rödgröna drar ifrån i den senaste opinionsundersökningen. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Rödgröna drar ifrån i ny mätning

Publicerad
Uppdaterad
De rödgröna drar ifrån rejält med bara fem månader kvar till valet.
Det visar en opinionsundersökning som DN gjort.
Oppositionen leder med 8,1 procentenheter - och regeringsalliansen måste göra historisk spurt för att komma igen.
DN/Synovates senaste opinionsmätning är munter läsning för Mona Sahlin och hennes partiledarkollegor i den rödgröna alliansen.
Mätningen, som publiceras i fredagens DN, visar att de rödgröna partierna har dragit ifrån rejält och nu leder med 8,1 procentenheter.
Aldrig tidigare i modern tid har ett block lyckats ta in ett så stort underläge i en aprilmätning före valet, enligt DN
I mars var övertaget endast 4,6 procent.

Sofflocket

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle få 51,2 procent om det var val i dag – egen majoritet.
Huvudanledningen till att de rödgröna drar ifrån är att allt fler borgerliga lagt sig på sofflocket, medan vänsteralliansens sympatisörer lämnat det samma.
MP får 10,6 procent enligt mätningen och noterar med det sin bästa siffra sedan 1996.
I den borgerliga alliansen är det endast Moderaterna som går framåt.
Mest dystert ser det ut för Kristdemokraterna som med 3,8 procent hamnar under riksdagsgränsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag