Regeringen föreslår i sin kommande budget ett femte jobbskatteavdrag. Samtidigt vill man också höja brytpunkten för statlig skatt, berättade alliansens ledare under en pressträff under måndagen.
Satsningen beräknas kosta 15 miljarder kronor och bedöms leda till 13 000 nya jobb.
– Vi föreslår en förstärkt inkomstskattesänkning på 12 miljarder. Det innebär för vanliga inkomsttagare 200–300 mer kvar i månaden, sa Fredrik Reinfeldt.
Expressen har redan avslöjat att Socialdemokraterna har planerat att försöka riva upp sänkningen i ett senare skede.
– Att låna till skattesänkningar är ett kortsiktigt sätt att bedriva ekonomisk politik. Det är pengar som måste betalas tillbaka med ränta och risken är att det är någon annan som får göra det, sa Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson till Expressen då.
I dag bekräftade de ekonomisk-politiska talespersonerna för S, V och MP i ett pressmeddelande att de kommer att ta ett gemensamt initiativ emot förslagen om ett femte jobbskatteavdrag och en höjd gräns för statlig inkomstskatt.
Stärka finanserna
"Regeringens förslag innebär att hela svenska folket skuldsätts, för att de som tjänar mest ska få sänkt skatt. Men Sverige behöver i stället investeringar i jobb, skola och välfärd. Samtidigt står det klart att regeringen inte håller sig till det finanspolitiska ramverket", skriver de.
Genom att säga nej till förslaget ser de en möjlighet att stärka de offentliga finanserna.
"Nu uppmanar vi finansministern att besinna sig. Det är inte för sent att ta tillbaka förslagen", skriver de.
"Det är oansvarigt"
Sverigedemokraterna har tidigare sagt att man vill stoppa en höjning av brytpunkten för statlig skatt, men att partiet stöder ett femte jobbskatteavdrag. Det står partiet fast vid.
– Om man väljer att baka in både ett femte jobbskatteavdrag och höjd brytpunkt i samma förslag kommer vi inte att ställa oss bakom det, och det vet man mycket väl. Vill man stoppa höjningen av brytpunkten måste man separera den. Gör man inte det vill man inte få igenom förslaget med vår hjälp. Jag tycker att det är oansvarigt, säger Sven-Olof Sällström, ekonomisk talesperson i SD, till Expressen.se.
Enligt Magdalena Andersson ska S, V och MP nu göra allt de kan för att stoppa förslagen. Hon vill dock inte svara på huruvida de kommer att behandla brytpunkten för sig, vilket skulle göra det möjligt att få en majoritet för att stoppa förslaget, eller om de tar ett initiativ till att stoppa båda förslagen samtidigt och därmed riskera att det hela blir ett slag i luften.
– Det återstår att se hur vi ska lägga upp det. Vi ska diskutera det de närmaste dagarna, säger Andersson till TT.
"Skulle äventyra helheten"
Anna Kinberg Batra, M, ordförande i finansutskottet, bemöter hotet om att fälla förslagen från de röd-gröna så här:
– Budgeten är en helhet och en kärna i den ordnade budgetprocess som har byggt de svenska statsfinanserna så starka sedan de infördes. Även om man skulle bryta upp en del skulle det äventyra helheten och det är väldigt ovanligt, om det ens har hänt alls, säger hon till Expressen.se.
Hon fortsätter:
– Man måste fråga sig om Socialdemokraterna verkligen är beredda att ta Sverigedemokraterna till hjälp för att bromsa svensk ekonomi när vi behöver stötta jobben och tillväxten.