Rödgröna blocket går framåt Alliansen backar. Foto: Stefan Forsell
Rödgröna blocket går framåt – Alliansen backar. Foto: Stefan Forsell

Rödgrön majoritet om det vore val i dag

Publicerad
Uppdaterad
De rödgröna skulle få egen majoritet om det vore val i dag.
Det visar en undersökning från DN/Synovate - där vänsterblocket leder med 49,6 procent mot 43,0.
Samtidigt får Sverigedemokraterna sin högsta siffra någonsin i Synovates mätningar.
I Synovates februarimätning, som publiceras i Dagens Nyheter i dag, får det rödgröna blocket 49,6 procent.
Det är små förändringar i de enskilda partierna i vänsterblocket, även om alla tre går framåt.
S ökar med 0,3 procentenheter, MP med 0,6 och V med 0,2. S ligger nu på 35,2 procent, V på 4,8 och MP på 9,7.

M backar mest

Deras övertag är statistiskt säkerställt, mot en allians som ligger på 43 procent i mätningen. Mest backar M, med minus 1,6 procentenheter. De ligger nu på 27,7. FP tappar en procentenhet, ner till 6,3. KD tappar 0,3 och ligger strax ovanför spärren, 4,1 procent. C går framåt med 0,1 till 4,9.
Om siffrorna skulle vara ett valresultat skulle det rödgröna blocket få egen majoritet i riksdagen, även om SD får de högsta siffrorna någonsin i en mätning från Synovate/DN. Partiet ökar från 4,1 procent till 5,6.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag