Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Röda ögon kan vara farlig sjukdom

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Röda ögon kan vara tecken på flera allvarliga sjukdomar.

I värsta fall riskerar du att bli blind.

- Är man röd bara i ena ögat bör man söka vård, säger Elisabeth Agardh, ögonläkare.

Är du röd i båda ögonen är risken mindre att det rör sig om en allvarlig sjukdom. - Oftast handlar det om inflammation i bindhinnan, andra orsaker kan vara allergi eller trötthet, säger Elisabeth Agardh, överläkare vid ögonkliniken UMAS i Malmö. Men om ögonen är röda, gör ont och samtidigt påverkar synen ska du alltid uppsöka läkare. - Då kan det röra sig om en rad olika sjukdomar, som kan förvärras snabbt om de inte behandlas, säger Peter Åsman, ögonläkare. - Till exempel kan det vara en inflammation i hornhinnan, i värsta fall ger det bestående allvarliga synskador.

Ögonnerven förtvinar Ett rött öga kan vara ett tecken på akut glaukom - ett högt tryck i ögat, som kan göra att ögonnerven förtvinar. Utan behandling blir patienten blind. - Det är inte alltid man märker att ögat blir rött, men det gör väldigt ont, säger Peter Åsman. Ett annat symptom är illamående. Både Peter Åsman och Elisabeth Agardh betonar att i de flesta fall är röda ögon helt ofarligt. - Oftast behöver man inte uppsöka läkare. Men man ska vara uppmärksam på synrubbningar i samband med smärta som kommer plötsligt, säger Åsman.

FAKTA

Varningstecken
Starkt smärtsamt tryck inne i ögat.
Liten pupill eller pupill som inte ändras.
Gruskänsla, samtidigt som det gör ont.

Det här kan du göra
Du kan också använda olika skjölvätskor, en ögonkopp gör det lättare att skölja ögat.
Beror problemen på en vagel kan du badda ögat med en varm kompress.
På apoteket finns tårersättningsdroppar.
Är ögonen kladdiga kan du badda med en bomullstuss doppad i vanligt ljummet vatten.
Många har allergier som ger röda ögon.
På apoteket finns receptfri allergimedicin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.