Röda korset: Märkt ett otroligt engagemang

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Miljontals människor riskerar livet för att fly till tryggheten i Europa. Nu drar Expressen och Röda korset i gång kampanjen #Jagvillhjälpa.
Foto: Meli Petersson Ellafi
"Vi har redan märkt ett otroligt engagemang", säger Malin Barnö vid Röda korset
Foto: Meli Petersson Ellafi
Foto: Zoltan Balogh / Epa / Tt

Miljontals människor riskerar livet för att fly till tryggheten i Europa. Nu drar Expressen och Röda korset i gång kampanjen #Jagvillhjälpa.

– Vi har redan märkt ett otroligt engagemang, säger Malin Barnö vid Röda korset

Vi har låtit flera svenska kändisar uttala sig om hur vi ska hjälpa människorna i den pågående flyktingkatastrofen från krigets Syrien.

Expressens och Röda korset lanserar nu kampanjen #Jagvillhjälpa.

#Jagvillhjälpa är en kampanj som vill uttrycka stöd för all den medmänsklighet och engagemang som finns för de människor som i dag flyr undan konflikter, krig och förtryck från Syrien och andra oroshärdar i världen.

- Genom samarbetet med Expressen vill vi kanalisera engagemanget i flyktingkrisen. Alla människor kan göra något – oavsett om det handlar om att skänka pengar eller jobba som volontär. I den här krisen behöver vi agera som medmänniskor, säger Malin Barnö, kampanjledare vid Röda Korset.

– Genom kampanjen hoppas jag att vi får in mycket pengar till vård och hjälparbete till människor på flykt. Jag hoppas även att man engagerar sig här i Sverige för de människor som kommer hit. Man kan bland annat hjälpa till med att lära ut svenska på asylboenden och erbjuda läxhjälp på bibliotek. På vår hemsida kan du leta efter ditt frivilliguppdrag, fortsätter hon.

Betalat – och mist livet

Expressen har startat en Facebooksida för kampanjen.

"Jag vill hjälpa-sidan på Facebook är en möjlighet att visa var man står. Det är också allt fler som gör det nu, som tar egna initiativ för att samla in pengar och kläder, och Expressens ambition är att uppmärksamma det hemska som sker" skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i sin blogg.

Tusentals flyktingar har mist livet när de betalat människosmugglare för att korsa Medelhavet till tryggheten i Europa.

En av dessa är den drunknade pojken Aylan Kurdi, vars livlösa kropp i går flöt in till en strand vid den turkiska turistorten Bodrum.

Han blev tre år.

"Mänsklig dimension"

"Aylan och hans familj flydde kriget i Syrien för att finna skydd hos oss i det säkra EU, men bilden visar hur vi svek. Hur ännu en familj drunknade i Medelhavets vågor – samtidigt som främlingsfientligheten sprider sig i bland annat Sverige", skriver Expressen chefredaktör Thomas Mattsson om beslutet att publicera bilden på den döda pojken som flydde Islamiska statens attacker på hans hemstad Kobane i Syrien.

Röda korset tror att bilden kan bli en vändpunkt.

– Den döde pojken har gett tragedin en mänsklig dimension. Jag hoppas det blir en väckarklocka, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare i Svenska Röda Korset.

Expressen har frågat flera kända svenskar om vad de tycker att vi kan göra för att hjälpa människorna i den största flyktingströmmen sedan andra världskriget.

Och vi berättar hur du kan göra för att hjälpa dem.


Så kan du hjälpa flyktingar i Expressens och Röda korsets kampanj #jagvillhjälpa

SÅ KAN DU HJÄLPA

RÖDA KORSET

"Det behövs resurser på många plan, inte bara pengar utan också hjälp och medmänsklighet, att vara volontär är ett fantastiskt sätt att möta människor som kommer till Sverige och ge en hjälpande hand. Det behövs också hjälp längst med flyktingvägen och i Syrien där det är svårt att leva. Det har vi också insamlingar. Det är en stor politisk kris som har lett till väldigt stora humanitära konsekvenser och alla bidrag hjälper", säger Karin Tengby.

SÅ KAN DU BIDRA

Du kan skänka pengar till "Katastrofhjälpen". Då går pengarna bland annat till flyktingkrisen.

Bankgiro: 900-8004

Skriv katastrofhjälpen i inbetalningen.


HOPPETS STJÄRNA

"Vi kommer att öppna våra insamlingskonton för att bistå flyktingar under de här strömmarna. Vi ska försöka hjälpa till så gott vi kan med livsuppehållande åtgärder och stöd under deras kamp", säger grundaren Lennart Eriksson.

SÅ KAN DU BIDRA

För att pengarna ska gå till flyktingkrisen:

Bankgiro: 900-2536

Skriv flyktingar i inbetalningen.


LÄKARE UTAN GRÄNSER

"Vi är på plats för människor på flykt. Våra månadsgivare är med och räddar liv. Var med du också.

SÅ KAN DU BIDRA

SMS:a MÅNAD till 72979 och skänk 50 kronor varje månad. Då gör du det möjligt för oss att snabbt vara på plats där vi behövs bäst - i dag och vid nästa katastrof."

Här kan man läsa mer om Läkare Utan Gränsers insatser i Medelhavet och södra Europa.


ACTION AID SVERIGE

ActionAid finns på plats i akuta nödsituationer, bland annat i flyktinglägren i Syriens grannländer Jordanien och Libanon. Sedan kriget utbröt i Syrien har ActionAid kunnat hjälpa över 70 000 flyktingar i lägren.

SÅ KAN DU BIDRA

SMS: Skicka ActionAid Syrien till nummer 72970. Belopp: 100 kr

Plusgiro 90 00 83-­7 (märk gåvan Syrien)

Bankgiro 900-­0837 (märk gåvan Syrien)


LÄKARMISSIONEN

"Läkarmissionen arbetar i Bekaadalen i Libanon dit tusentals människor har flytt. På vår hemsida kan man ge en gåva till att vinterbona de temporära bostäder som finns där, och hjälpa till med kaminer och ved."


UNHCR

UNHCR är på plats i Grekland och för att hjälpa flyktingarna på medelhavet kan du på UNHCR:s hemsida välja att betala in ett valfritt belopp genom vanlig kortbetalning eller via sms. Väljer du det sistnämnda får du ett sms i din telefon där du får instruktioner hur du ska göra.


RÄDDA BARNEN

Rädda Barnens hemsida kan du hjälpa barn som är på flykt genom att bli månadsgivare. Du väljer där vilken summa du vill ge varje månad vilket kan dras via autogiro. Har bankgiro 902-0033.


UNICEF

Unicef ser till att barnen och deras familjer får stöd och hjälp i de krigshärjade länderna, i flyktinglägren och på flyktvägen.

SÅ KAN DU BIDRA

Skänk en gåva till Unicefs arbete för barn på flykt på Unicef.se eller ge 100 kronor genom att sms:a LIV till 72900. Bankgiro: 902-0017, märk ”flykt”.


SVENSKA KYRKAN

"Vi märker ett starkt ökat intresse. Vi har fått mycket bra gensvar på ett utskick vi gjort till våra sms-givare. Även på webbplatsen och ute i våra församlingar vill många hjälpa till på olika sätt.", meddelar Svenska kyrkan.


ANDRA INITIATIV FÖR ATT HJÄLPA

# Journalisten och bloggaren Johanna Swanberg är en av dem som har dragit igång insamlingen "Vi gör vad vi kan" som under onsdagen hade samlat in 600 000 kronor.

Projektet har fått draghjälp av flera kända namn. Bland annat har hennes make tv-profilen Fredrik Wikingsson hjälpt till att sprida budskapet. Andra kända namn som komikerna Henrik Schyffert och David Sundin och har bidragit med pengar till insamlingen.

Alla pengar som samlas in kommer att gå till transporten och till att köpa sånt som bättre skaffas på plats, till exempel mat, vatten och välling.

SÅ KAN DU BIDRA

Allra enklast är att swisha det du vill bidra med till 0702 09 33 03 (insamlingsansvarig: Ulrika Schreil).


# Ett annat insamlingsinitiativ är Al tadamon, en grupp på Facebook som hjälper till som volontärer på asylboendet i Farsta.

SÅ KAN DU BIDRA

Swisha till +46764278008 (Ellika) eller +46735539822 (Susanna) eller överföra till personkonto i Nordea: 4395 00 39526 (om clearingnummer ska anges är det de 4 första siffrorna). Alla pengar går direkt till ändamålet (inköp av saker eller aktiviteter för de boende)


# Tidningen Aftonbladet har startat kampanjen "Vi hjälper"

"Aftonbladet startar i dag kampanjen 'Vi hjälper' där vi kommer att berätta om alla initiativ som nu startar för att på olika sätt agera. Vi vill inspirera till svar på frågan vi alla ställer oss: Vad kan jag göra?", skriver tidningens chefredaktör Jan Helin.


# SVT har startat satsningen #flykt

"I Europa och längs Europas gränser har vi på senare tid bevittnat tragedi efter tragedi, där människor drunknar, kvävs i lastbilar eller blir överkörda av tåg i sin desperata strävan att rädda sig själva och sina familjemedlemmar undan misär och död. Därför kraftsamlar SVT den här veckan för att förklara vad som pågår", skriver SVT om satsningen.


# Svenska Dagbladet skriver om flyktingkatastrofen under samlingsnamnet Flykten till Europa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.