Röda korsets "Center för torterade flyktingar" i Stockholm har rehabiliterat flyktingar med tortyrskador i 26 år. I dag sköter centret 40 procent av landstingets rehabilitering, medan "Kris- och traumacentrum" på Danderyds sjukhus har hand om resten.
Efter en upphandling har landstinget sagt upp avtalet med centret, som löper fram till sommaren 2012. I stället går kontraktet till vårdbolaget WeMind.
"Center för torterade flyktingar" tänker överklaga beslutet. Verksamhetschef Monica Brendler pekar på att WeMind är billigare – men har lägre kvalitetspoäng.
– Vi tycker att människor som varit utsatta för tortyr har rätt att få god rehabilitering. Många av dem har mist sin tillit till andra människor, då är det viktigt att de får komma till en trygg miljö där det finns kompetens och erfarenhet, säger hon.
Hon är orolig för hur det ska gå för centrets nuvarande patienter.
– Många av våra patienter har väldigt svårt för förändringar. Kontinuiteten med psykoterapeuten, läkaren eller psykologen är a och o för behandlingen. Det är en väldigt sårbar grupp.
Centret tänker kämpa för att avtalet ska förlängas i ytterligare fyra år – men om man inte lyckas tvingas man lägga ned sin verksamhet.
Tror du att WeMind kommer att klara uppdraget?
– Det kan inte jag svara på. Men det jag vet är att det tar lång tid att bygga upp kompetens och erfarenhet. Vi är en stiftelse, som inte har något vinstintresse, säger Monica Brendler.
Posttraumatisk stress
Vårdbolaget WeMind startade sin verksamhet 2007. Vd Urban Pettersson menar att bolaget inte skulle ha lagt ett anbud om man inte trodde att man kan klara uppdraget bättre än de nuvarande verksamheterna.
– Vi är inget företag som kommer direkt från gatan. Vi har i dag uppdrag av landstinget att vara en specialiserad enhet för väldigt komplicerade fall av ångest och depression, säger Urban Pettersson.
Han menar att flyktingarnas problematik nästan bara handlar om posttraumatisk stress – något som man har stor erfarenhet av.
– Men det man skulle kunna säga är att vi inte har någon erfarenhet av just den här gruppen av individer, som har fått de här problemen i krig eller krigsliknande situationer.
Kvalitet och pris
Henrik Almkvist, chefsläkare på Stockholms läns landsting, säger att landstinget är skyldigt att följa Lagen om offentlig upphandling.
Landstinget ger "Kris- och traumacentrum" högst kvalitetspoäng, medan "Center för torterade flyktingar" kommer på andra plats och WeMind på tredje. Men det är också en fråga om pris.
– Det här var en upphandling som kombinerade kvalitetskrav kvalitetspoäng med pris. Så lade man till priset och då föll Röda korset till tredje plats, säger han.
Är inte det här bara ett sätt att spara pengar?
– Jag tycker inte det. Upphandlingen var en kombination av kvalitet och pris.
Kan du garantera att patienterna får lika god vård som hos Röda korset?
– Vi känner förtroende för att bägge de här företagen kommer att kunna leverera det. Vi har i uppdrag att följa upp att den här vården håller kvalitet.