ENADE OM SJUKFÖRSÄKRINGEN. Den röd-gröna oppositionen har enats om hur sjukförsäkringen ska se ut om det blir maktskifte efter valet. Foto: Sven Lindwall
ENADE OM SJUKFÖRSÄKRINGEN. Den röd-gröna oppositionen har enats om hur sjukförsäkringen ska se ut om det blir maktskifte efter valet.  Foto: Sven Lindwall

Röd-grön enighet om sjukförsäkring

Publicerad
Uppdaterad
Nu har den röd-gröna oppositionen enats om hur sjukförsäkringen ska se ut om det blir maktskifte efter valet.
Det första steget blir att "avskaffa stupstocken i
sjukförsäkringen efter 550 dagar", skriver socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och de andra oppositionsledarna på Dagens Nyheters debattsida.

Sjukförsäkringen ska omfatta fler än i dag, taket höjas till tio basbelopp och ersättningen ska vara 80 procent under hela perioden, fastslår de röd-gröna.
"De som utförsäkrats av regeringens regeländringar, och som behöver det, ska återförsäkras. Individuella prövningar ska göras successivt och i samarbete med individen och behandlande läkare, skriver oppositionsledarna på DN debatt.

Ny fond

S, V och MP har på senare tid gått till storms mot regeringens rehabiliteringspolitik som de kallat utsorteringskedja. Nu vill de satsa på en ny rehabiliteringsfond för att säkerställa tillgången på rehabiliteringsinsatser. Hur en sådan fond ska utformas och finansieras ska utredas och presenteras efter valet, skriver de.
- Det är ett gemensamt förslag där individen får rättigheter. Man bedömer utifrån en individuell behandling i stället för att man uppnår vissa tidsgränser, där man bara kastas ut när dagarna tar slut, säger riksdagsledamoten Gunvor G Ericson, Miljöpartiets representant i den rödgröna arbetsgruppen "för välfärd och rättvisa", om oppositionens förslag om sjukförsäkringen.

Årslång rehabilitering

Klart redan nu är att oppositionen vill ha en rehabiliteringspenning i stället för sjukpenning. Rehabiliteringen ska kunna pågå under ett år med möjlighet till förlängning.
- Det känns också väldigt bra att vi enats om att ha moa-kontor på lokal nivå, där arbetsförmedling, försäkringskassa och kommunens insatser kan finnas. Det gör ju att människor får ett ställe att vända sig till i stället för att bollas runt i systemet som det sker nu, Gunvor G Ericson.
Förkortningen moa står för människor och arbete.
Enligt förslaget ska det också bli möjligt att kombinera sjukskrivning med halvtidsstudier.
- Det har inte varit möjligt förut, säger Gunvor G Ericson.

Kan inte genomföras direkt

I slutet av sin presentation skriver Sahlin, Peter Eriksson (MP) Maria Wetterstrand (MP) och Lars Ohly (V) att flera av förändringarna inte kan genomföras direkt efter valet och att de vill ha förslag till stabila regler av en bred utredning där riksdagens partier och arbetsmarknadens parter ingår.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag