Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rockens revolutionärer i Örebro

November bildades 1969 och spelade intensivt under tre år. Nu ska de göra en exklusiv spelning på Satin i Örebro. Foto: Pierre Bokvist
ÖREBRO. De revolutionerade svensk rockmusik i slutet av 60-talet.
Nästan 40 år senare står November på scen igen - i Örebro.
- Vi är bättre nu, säger Christer Stålbrandt till Orebro.expressen.se inför spelningen på Satin.
November, bildat i Vällingby 1969, var ett av Sveriges första hårdrocksband.
Trots starka influenser från amerikanska bluesrockband som Led Zeppelin och Cream valde bandet att skriva sina texter på svenska. Något som var mycket ovanligt för ett rockband på den tiden. Den svenska sången gjorde att man stack ut ännu mer.
Efter en lyckad spelning som förband till Fleetwood Mac 1:a november 1969 tog gruppen helt enkelt namnet efter månaden.

Tre framgångsrika år

Det blev tre plattor ("En ny tid är här", "2:a november" och "6:e november") under tre hektiska och mycket framgångsrika år innan bandet upplöstes på nyårsaftonen 1972.
– Efter tre år på vägarna i det här lilla landet var vi helt slut och bestämde oss för att köra till nyårsafton. Sedan fick det vara bra, berättar basisten Christer Stålbrandt när Orebro.expressen.se ringer upp.
Ångrar ni inte att ni la av så tidigt?
– Självklart var det mycket som var roligt, men det livet kräver så mycket. Musikbranschen är farlig, det är många från den tiden som inte längre är i livet eller är helt nergångna, säger Stålbrandt som i stället för att leva rockmyten utbildade sig till lärare.
– Vi höll aldrig på med droger, men visst fanns det runt omkring oss. Det känns skönt att man klarade sig undan den skiten.
November återuppstod för en kväll på Studion i Stockholm 1993. Sedan var det tyst fram till i vintras när man gjorde comeback för en spelning på proggbåten ombord på Silja Line. I samma veva tackade bandet ja till att spela på Sweden Rock Festival, och på vägen hem stannar alltså November till och gör en exklusiv spelning på Satin i Örebro nu på lördag.

"Vi är bättre nu"

Vid 57 års ålder är Christer Stålbrandt och November tillbaka på scenen med originaluppsättningen (Stålbrandt, Björn Inge, Richard Rolf) från 1969.
Vad kan publiken förvänta sig av November anno 2007?
– Vi ser det här som en nostalgigrej, och jag hoppas att publiken bedömer musiken här och nu. Men jag tycker faktiskt att vi är bättre nu. Det ska bli kul att göra en klubbspelning i Örebro, vi gillar egentligen det bättre än stora festivalscener.
Vad vet du om de örebrobanden som också spelar på Satin, Witchcraft och Dead Man?
– Jag har hört en del på deras MySpace, mer än så vet jag inte. Men det ska bli riktigt kul att se dem.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!