Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rocka sockorna: Hon var först i Sverige

Kommer du att ta på dig olika strumpor?

21 mars är det dags att ta på olika sockor.

I alla fall om du vill uppmärksamma Downs syndromdagen och hylla våra olikheter.

Om ni undrar, finns det en smart förklaring till att det just är 21 mars.

När är det rocka sockorna-dagen? 

Den 21 mars. 

Så rockar du sockorna så att många ser

Tusentals människor hedrar Downs syndromdagen genom att ta bilder på sina strumpor. Man hittar dem på bland annat Twitter och Instagram under hashtagen #rockasockorna. 

Kändisar som fotbollsspelare, politiker och artister visar engagemang för allas olikheter och lika värden. Du måste förstås inte lägga ut bilder på dina fötter på sociala medier för att engagera dig i Downs syndromdagen.

 

https://www.instagram.com/p/BvGslKOgrGK/?utm_source=ig_web_copy_link

Vem var först att rocka sockorna i Sverige?

Östra Småland var först att skriva om den då tioåriga Nathea Anemyr i Storebro som 2015 uppmanade alla att dra på sig strumpor i olika färger för att göra världen lite mer färgglad och hylla olikheter.

– Jag tycker väldigt mycket om min storasyster Noelle, så jag gör det för henne och för alla andra som har Downs syndrom, sade Nathea då.

Natheas initiativ med Rocka sockorna blev en omedelbar Facebooksuccé och en månad före dagen hade redan 23 000 lagt upp bilder i sociala medier. 

En av dem var den dåvarande utbildningsministern GUstav Fridolin som ringde upp Nathea Anemyr.

– Han sa att jag gjort en bra grej, och tackade för det. Och vet du, han lovar att han och hans 200 anställda ska ha olika strumpor den dagen. Det tycker jag var bra! sade Nathea Anemyr till Linköpings tidning/Kinda-Posten i februari 2015.

Under första rocka sockorna-dagen 2015 hade över 200 000 anslutit sig och följt Natheas uppmaning.

 

https://youtu.be/baoBj8yYyRM

Lyssna på Rocka sockorna sången

Svenska Downsföreningen har gjort låten ”Rocka Sockorna” och lagt upp den på Youtube. Här kan man se varför strumpor och kromosomer lätt kopplas ihop. För om man lägger sockorna häl mot häl blir det som ett kryss – som en kromosom (fast väldigt mycket större). Bakom låten står Frida, Niclas, Muhammed, Sebastian, Sofia, Mahmoud, Adam och Nathea. Mer om dem på Rocka sockornas hemsida här.

https://twitter.com/Malmo_FF/status/844125049825214467

Fotbollsspelaren Behrang Safari har tidigare berättat i Expressen att han har barn med autism. En diagnos som är vanligare hos personer med Downs syndrom. Till Rocka sockorna-dagen 2018 hyllade Safari olikheterna med två olika sockor.

Varför är det just den 21 mars?

Den som har Downs syndrom har tre exemplar av kromosom nummer 21, i stället för två. Syndromet är ingen sjukdom och är uppkallat efter den brittiske 1800-talsläkaren John Langdon Down (1828–1896) som är mest känd för sitt arbete med handikappade barn.

https://twitter.com/annieloof/status/976477967088943105

Så rockar du sockorna!

■ Ta fram två sockor, helst så olika som möjligt, fast de ska helst inte vara enfärgade.

■ Bär dem med stolthet.

■ Ta en bild och dela den på sociala medier.

■ Du kan göra det vilken dag du vill, men de flesta gör det den 21 mars.

 

https://twitter.com/Malena_Ernman/status/844072166203277312

 

https://www.instagram.com/p/Bu-quAGACyY/?utm_source=ig_web_copy_link

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.