Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rocka sockorna 2021 – så hyllas våra olikheter

Ordföranden för Svenska downföreningen om rörelsen ”Rocka sockorna”.
Rocka sockorna 2021 – här är datumet som gäller.
Foto: Björn Henriksson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vi bär omaka sockor 21 mars, som Pippi Långstrump, för att uppmärksamma Världsdagen för Downs syndrom.
Foto: WEINE LEXIUS

En prickig och en randig socka – eller bara strumpor i två olika färger.

Varje år rockar vi sockorna för att på ett enkelt sätt uppmärksamma världsdagen för Downs syndrom.

Pippi Långstrump gjorde det redan 1945!

Kampanjen Rocka sockorna innebär att man för en dag sätter på sig två omaka strumpor, bär dem med stolthet och visar upp dem – gärna genom en bild i sociala medier.

Vilket datum är Rocka sockorna 2021?

Internationella dagen för Downs syndrom infaller sedan 2006 den 21 mars, och 2021 är sjunde året som Sverige på allvar hyllar olikheter och människors lika värde genom att rocka sockorna.

Därför rockar vi sockorna detta datum

Downs syndrom innebär att en extra kromosom lagts till kromosompar nummer 21 – och därför är just 21 mars ett lämpligt datum för världsdagen, som har instiftats av FN.

Därför rockar vi just sockor

Att det är just olika sockor som är grejen beror på att kromosomer ser ut som små kryss, ungefär som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. Att rocka sockorna innebär alltså att vi ”rockar våra kromosomer”.

Några kändisar som har rockat sockorna

Tusentals svenskar brukar rocka sockorna 21 mars, och bland dem går det också att hitta författare, politiker, artister och andra kända personer.

Som exempel kan nämnas klimatdebattören Greta Thunberg, författaren och komikern Jonas Gardell, centerledaren Annie Lööf, operasångerskan Malena Ernman, kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), ärkebiskopen Antje Jackelén, fotbollsspelaren Behrang Safari (tidigare Malmö FF), energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) och många fler.

Väldigt populärt blev det på Instagram när Livrustkammaren publicerade två olikfärgade strumpor som tillhört kung Gustav VI Adolf.

https://www.instagram.com/p/B9_XGl8pwhR/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/B-Ac7ypp5hX/?utm_source=ig_web_copy_link

Nathea Anemyr gav Rocka sockorna fart

Initiativet kommer från början från USA, där det kallas Rock the socks. I Sverige var det en 10-åring från Vimmerby, som gav dagen en extra knuff 2015.

Nathea Anemyr, vars storasyster Noelle har Downs syndrom, fick ett starkt genomslag för sin post på Facebook 2015. Massor av svenskar på skolor och arbetsplatser blev inspirerade att stödja – och så har det fortsatt.

Pippi Långstrump var tidigt ute

Den populära sagofiguren Pippi Långstrump inte bara gillar olika utan också var tidigt ute med att rocka sockorna – hon bär alltid, året om olikfärgade strumpor.

När författaren Astrid Lindgren publicerade den första boken om Pippi Långstrump 1945 beskrevs Pippi så här:

”Hennes klänning var rätt egendomlig. Pippi hade själv sytt den. Det var meningen att den skulle bli blå, men det blåa tyget räckte inte, så Pippi fick lov att sy dit lite röda tygbitar här och där. På hennes långa, smala ben satt ett par långa strumpor, den ena brun och den andra svart.”

Gör som Pippi Långstrump – rocka sockorna och hylla olikheten 21 mars.

Planerar att anställa personal med funktionshinder

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.