Robyn Carlssons festival lockade hundratals tjejer som ville utforska modern teknik. Foto: Henrik Montgomery / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Robyn Carlssons festival lockade hundratals tjejer som ville utforska modern teknik.  Foto: Henrik Montgomery / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Robyns teknikfestival lockade hundratals unga

Publicerad

Teknikfestivalen Tekla erbjöd omkring 400 unga flickor möjligheten att utforska modern teknik på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm på lördagen.

Det var andra året i rad som festivalen hölls och skolan hoppas att det ska vara möjligt att arrangera den i ytterligare tre år.

Under en heldag får tjejer mellan 11 och 18 år under testa bland annat robotprogrammering, speldesign, digital visualisering, musikproduktion och 3D-printing.

Robin Carlsson, artisten Robyn, fick idén till festivalen sedan hon mottagit KTH:s stora pris 2013 och ombetts att hålla ett seminarium på högskolan. Hon var med även i år. Robin sjöng några låtar som ingen har fått höra förut, enligt Hanna Metsis, projektledare för Tekla.

– Det har varit så himla roligt i dag. Det är så inspirerande att gå runt bland de här grupperna av tjejer som sitter koncentrerat och se dem studera och utforska något de aldrig gjort förut, säger Hanna Metsis.

Och se alla glada ansikten. Jag pratade med en tjej som var på väg som hem som sade att det här var den bästa dagen i hennes liv, förutom den dagen då hon åt jättemycket choklad, säger hon.

 

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag