Foto: DAVID BRENEMAN/OCEAN MODULES Foto: David Breneman/Ocean Modules
Foto: DAVID BRENEMAN/OCEAN MODULES Foto: David Breneman/Ocean Modules

Roboten ska lösa Östersjömysteriet

Publicerad

Här är den svenskutvecklade roboten som ska hjälpa dykarna att lösa Östersjömysteriet.

I dag ger sig dykarna i Ocean X Team återigen ner för att undersöka den mystiska cirkeln på havsbotten.

Trots att Ocean X Team redan varit ute på en expedition har de inte fått något svar på vad cirkeln på Östersjöns botten är för något. Den är ­ 60 meter i diameter och ligger på 80 meters djup. Det har spekulerats i internationella och svenska medier om allt ifrån ufon till ubåtar och sandstensformationer.

I dag ger de sig ut för att återigen dyka vid cirkeln. Men förhållandena på havsbotten är svåra -det är kolsvart, dålig sikt och en minusgrad.

"Den gör vad du vill"

Till sin hjälp har dykarna en svenskutvecklad undervattensrobot från företaget Ocean Modules i Åtvidaberg.

- Det är en liten maskin för inspektion och enkla arbeten som styrs via ytan. Den gör precis vad du vill och kan ställas in hursomhelst, säger företagets grundare Claes Drougge.

Kan gå ned 2 000 meter

Det är inte bara Ocean X Teams som använder sig av Ocean Modules robotar. De senaste tre åren har företaget sålt 70 robotar till 14 olika länder.

Den används inom områden som oljeindustri, försvar och marinforskning. Robotarna kan gå ner till ett djup på 2000 meter.

- Om det sker en oljekatastrof så kan den gå ner och inspektera. Den kan användas som antiterrorskydd och kan kontrollera fartyg och hamnar. De används också under polarisen för dokumentation, säger Claes Drougge.

Nu ska dykarlaget vara ute i tio till tolv dagar. Den här gången har de, förutom roboten, med sig en slägga ner för att bryta bort en bit av cirkeln, och hoppas att analyser av den ska ge dem bättre svar på gåtan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag