Robotar har blivit nedskjutna i Syrien

Publicerad
Uppdaterad

I helgen anföll USA, tillsammans med Storbritannien och Frankrike, över 100 missiler mot Syriens huvudstad.

Samtidigt har syrisk statlig tv rapporterat om att man svarat på ytterligare en robotattack under måndagen.

I ett telefonsamtal ska Angela Merkel och Vladimir Putin ha diskuterat sätt driva den politiska processen för att stoppa oroligheterna i Syrien, skriver Reuters.

Under helgen anföll USA tillsammans med Storbritannien och Frankrike över 100 missiler mot Syriens huvudstad. Något som Donald Trump twittrade om:

”Det blev en lyckad attack i går kväll. Tack till Frankrike och Storbritannien för deras expertis och styrkan i deras militära trupper. Det kunde inte ha gått bättre. Uppdraget slutfört”. 

Frankrikes president Emmanuel Macron ska senare under tisdagen ha sagt att attacken mot Syrien utfördes för att "hedra en internationell gemenskap", enligt AFP.

https://twitter.com/AFP/status/986192845886382082

Svarat på en robotattack

Under måndagen ska syriska flygvapnet svarat på en robotattack mot en flygbasen Shayrat i Homs-provinsen i Syrien, enligt Sky News.

Senare uppgifter gör gällande att flygvapnet svarat på ytterligare en attack under måndagskvällen – denna gång mot Dumairs militära flygplats, nordost om Damaskus, skriver Sky News. 

Samtidigt rapporterar syrisk statlig tv att luftförsvaret skjutit ned ytterligare missiler under tidiga tisdagen, enligt ABC News. 

Uppgifterna tillbakavisades senare som "falskt alarm" av syrisk statlig tv, som inte gav mer information än så, enligt AP.

Nu vill Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Rysslands president Vladimir Putin försöka hitta sätt att driva den politiska processen framåt för att få ett slut på oroligheterna i Syrien, något som ska ha diskuterats över ett telefonsamtal skriver Reuters

https://twitter.com/AP/status/986175399678894080

Det finns inga uppgifter vem som avfyrat bomberna, skriver TT. 

Däremot har det förekommit spekulationer om att Israel skulle kunna vara inblandade i robotattacken:

– Vi kommenterar inte den typen av rapporter, säger en talesperson för den israeliska militären, enligt Sky News.

Enligt en källa inom militären ska upp till nio missiler ha avfyrats, och slutligen förstörts av den syriska Försvarsmakten, skriver The Sun.

Ännu obekräftade uppgifter gör gällande att missilerna ska ha gått in i syriska luftrummet från Libanon, skriver tidningen.

Pentagon förnekar inblandning

Pentagon förnekar att USA, Frankrike eller Storbritannien är inblandade i robotattacken mot Homs:

– Det pågår inte någon amerikansk eller annan gemensam militär operation i området, säger Heather Babb, taleskvinna vid försvarshögkvarteret Pentagon, enligt Sky News. 

Detta var ländernas svar på den syriska regimens misstänka kemvapenattack i östra Ghouta, då 70 personer uppges ha dödats. 

 

LÄS MER: Donald Trumps svar på gasattacken: 103 robotar 

 

Oklart vem som avfyrat bomberna

President Vladimir Putin kallade då till ett krismöte i FN, rapporterade nyhetsbyrån AP. Putin ansåg att den redan mycket svåra situtionen för Syriens befolkning förvärrades efter lördagens missinanfall, rapporterar AP. 

Som även menade på att anfallet var "präglat av aggression" mot et suverän stat, något som Ryssland fördömer. 

FN:s säkerhetsråd till Skåne 

I helgen samlas FN:s säkerhetsråd på Dag Hammarskiölds gård i Backåkra i Skåne för ett informellt arbetsmöte. Enligt utrikesminister Margot Wallström är det första gången säkerhetsrådet har den här typen av möte utanför New York.  

Det berättade Wallström när hon gästade "Nyhetsmorgon" i TV4 på tisdagsmorgonen – där hon även bekräftade att motsättningarna i säkerhetsrådet angående Syrien är mycket stora. 

– Det är en fantastisk framgång för oss att de vill komma hit och vi ska använda det för skapa en god atmosfär. Retoriken och motsättningarna har varit väldigt hård i lokalerna i New York, säger Margot Wallström i ”Nyhetsmorgon” och fortsätter:

– Man jag har heller inga överdrivna förväntningar. Det här är en politisk process som måste få ta tid.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag