Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robinsonsprofilens kaos i fängelset – dömd igen

Svea hovrätt skärpte Adnan Mzoris straff till fängelse i 14 år och 9 månader.
Adnan Amedi, som han hette då, år 2000.
Adnan Mzori efter att han skurit en medfånge med rakblad.
Foto: Polisen / Polisen

I ”Expedition: Robinson” beskrev han sig själv som en ”lagspelare” med ”noll” dåliga sidor.

Nu sitter Adnan Mzori, 43, i fängelse för medhjälp till mord.

Där har han skurit en medfånge i halsen med ett rakblad, tagit strypgrepp på en kriminalvårdare och mordhotat en kriminalvårdsinspektör.

Enligt Kriminalvården är han ”särskilt benägen” att fortsätta med allvarlig brottslighet på anstalten.

”De psykopatiska personlighetsdragen (...) bedöms vara uppfyllda till den högsta nivån”, står det i en handling som Expressen tagit del av.

Den 4 juni år 2000 landsattes 14 svenskar på ön Mensirip utanför Malaysia för att under två månader tävla i den fjärde upplagan av ”Expedition: Robinson”, som skulle sändas i SVT under hösten det året.

En av deltagarna, den 23-årige bartendern Adnan Amedi från Katrineholm, berättade för Expressen vad som skulle göra just honom till en bra Robinson:

– Jag är rättvis, schyst och lyssnar på andra människor.

Hans sämsta sidor?

– Noll.

Adnan Amedi fick åka hem från ön i förtid eftersom han inte mådde bra.

När han åter dök upp på löpsedlarna 18 år senare var det som misstänkt för delaktighet i mordet på en småbarnspappa.

Amedi, som numera heter Rostam Mzori, dömdes till fängelse i 14 år och 9 månader för medhjälp till mord och en rad andra brott.

Inne på anstalten i Saltvik högg han en medfånge med ett rakblad och tog stryptag på en kriminalvårdare. Straffet blev ytterligare tre års fängelse. 

Flyttades till Fenix

Då det ansågs vara hög risk för rymning eller fritagning och fortsatt allvarlig brottslighet flyttades han till säkerhetsavdelningen Fenix på anstalten Hall. Där har han fortsatt att göra sig skyldig till misskötsamhet och brott. 

Den 10 februari, efter att personal avbrutit ett telefonsamtal mellan Mzori och en anhörig, blev han arg och hotade en kriminalvårdsinspektör med att skjuta henne och hennes barn.

Senare, när han lugnat sig, sade han:

– Jag står för de här hoten, jag kommer genomföra dem och det kommer ske.

I slutet av mars dömdes Adnan Mzori till en månads fängelse för hotet mot kriminalinspektören. 

Den 9 februari gav Kriminalvården honom en varning för att han tre dagar tidigare, i samband med att han uttryckte missnöje med sin placering, ha sagt:

– Jag är känd för att hämnas, jag glömmer aldrig när någon har behandlat mig illa och jag kommer att komma ihåg det när jag kommer ut.

Mzori ansåg sig felaktigt anklagad och överklagade varningen till förvaltningsrätten som dock avslog överklagandet.

Den 12 februari var han återigen upprörd vid middagen, kastade föremål i sitt rum, sparkade på dörren och skrek ”jävla hora”, vilket renderade i ännu en varning.

Mzori ansåg sig återigen felaktigt behandlad och överklagade, utan framgång.

”Psykopatiska personlighetsdrag”

Av handlingar från Kriminalvården framgår att han fortsatt anses rymnings- och brottsbenägen.

I ett psykologsamtal i mars i år uppvisade Mzori ett beteende som psykologen tolkade som att han försökte ge intryck av att ha autism, enligt en handling från Kriminalvården.

”När psykologen konfronterade honom med att en plötsligt utvecklad autism inte bedöms trovärdig förändrade han sitt beteende och medgav att han konstruerar och manipulerar då han finner vinster i det. Vidare bedöms Rostam Mzori vara grandios, charmant och förslagen i sina manipulativa strategier”, står det.

Och vidare:

”De psykopatiska personlighetsdragen, enligt PCL-R (en checklista för att mäta psykopati, reds anm) bedöms uppfyllda till den högsta nivån.”

Nya beslutet: Flyttas till Kumla

Den 26 mars beslutade Kriminalvården att Mzori ska omplaceras till säkerhetsavdelningen på Kumlaanstalten.

”Kriminalvården bedömer nu att det är nödvändigt att Rostam Mzori omplaceras för att kunna erbjuda en fortsatt lämplig placering utifrån rådande klientkonstellationer”, står det i beslutet.


TV: Så många brott anmäldes i Sverige 2020

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.