Robin blev Slobodan hos Skatteverket

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Robin Lindvall blev rejält förvånad när han fick brevet från Skatteverket – hans namn var ändrat.
Foto: Privat
Slobodan Vladislavus Larva Dick Robin Lidvall, det är Robins nya namn enligt Skatteverket.
Foto: Privat

Gissa om Robin Lidvall, 23, blev paff när brevet från Skatteverket damp ner.

Han hade fått nytt namn - mot sin vilja.

Robin heter nu Slobodan Vladislavus Larva Dick Robin Lidvall.

– Det här skämtet kan verkligen sätta någon i klistret, säger han.

En måndag i juli är det knappast mer än reklam man förväntar sig i brevlådan. Men för Robin Lidvall blev det mer än så.

I ett brev från Skatteverket stod det att han sedan en vecka tillbaka har ett nytt namn; Slobodan Vladislavus Larva Dick Robin Lidvall.

– Först skrattade jag åt det för det låter som att någon driver med mig. Sedan tänkte jag mer seriöst och insåg att det kunde vara en bedragare som ligger bakom. Jag ringde Skatteverket och förklarade att jag inte ansökt om namnbyte, berättar Robin Lidvall.

Skatteverket hänvisade till polisen.

– Jag fick göra en anmälan om urkundsförfalskning. När jag har skickat in en kopia på anmälan till Skatteverket kan de titta på mitt ärende och ge tillbaka mitt namn.

Robin Lidvall är trots det inträffade vid gott mod även om han är irriterad på att han måste ägna tid i telefonköer och åt en polisanmälan.

– Jag har inte en blekaste aning om vem som driver med mig. Det är löjligt att det är så enkelt att få igenom ett namnbyte och det skapar besvär. Tur att jag inte hade en resa eller något annat inbokat närmsta tiden.

”Har inte resurser att göra id-kontroller”

Peter Johansson på Skatteverkets folkbokföringskontor i Norrköping beklagar det inträffade. Men han säger att Skatteverket inte har möjlighet att göra närmare granskning av alla namnbyten som sker varje år i Sverige.

– Vi har inte resurser att göra id-kontroller. Systemet är byggt på att folk är ärliga med sina namnbyten, men visst går det att förstöra för andra om man har den avsikten, säger Peter Johansson.

Nu hoppas Robin Lidvall att han så fort som möjligt får tillbaka sitt riktiga namn.

– Det kanske dröjer ett par veckor, säger han uppgivet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.