15-årige Robin skyddade sin bror när han enligt vittnen sköts i ansiktet vid sitt hus port. Foto: Privat15-årige Robin skyddade sin bror när han enligt vittnen sköts i ansiktet vid sitt hus port. Foto: Privat

15-årige Robin skyddade sin bror när han enligt vittnen sköts i ansiktet vid sitt hus port.

 Foto: Privat
Mamma Carolina var i USA på bröllopsresa när hon fick dödsbeskedet av en anhörig. Foto: PrivatMamma Carolina var i USA på bröllopsresa när hon fick dödsbeskedet av en anhörig. Foto: Privat
Mamma Carolina var i USA på bröllopsresa när hon fick dödsbeskedet av en anhörig. Foto: Privat
Robins mördare är fortfarande på fri fot. Foto: PrivatRobins mördare är fortfarande på fri fot. Foto: Privat
Robins mördare är fortfarande på fri fot. Foto: Privat

Robin, 15, skyddade sin bror – mördades

Publicerad

Robin, 15, mördades när han skyddade sin storebror.

Vittnen har uppgett att tonårspojken sköts i ansiktet i vad som såg ut som en ren avrättning.

Tre veckor senare är mördaren fortfarande på fri fot.

– Det känns för jävligt. Jag hade velat att personen som gjorde det här åkte fast direkt, säger mamma Carolina, 39.

15-årige Robin och hans 20-årige storebror skulle gå ut vid trapphusets port och ta en cigarett innan de skulle äta, säger mamma Carolina, som också pratat med SVT Nyheter. Det var tisdagen den 19 januari, för precis tre veckor sen, och det blev det sista bröderna gjorde tillsammans.

Klockan 15.28 fick polisen in larm om skottlossning i närheten av en grundskola i Akalla. Då hade någon gått fram och skjutit de båda bröderna vid husets port. Storebrodern hittades allvarligt skadad, Robin var död.

Carolina var i USA på bröllopsresa när hon fick beskedet av en anhörig som ringde.

– Min värld rasade ihop. Jag har fortfarande inte tagit in vad som har hänt. Att ens 15-åriga son blir avrättad så där och att ens 20-åriga son blir sönderskjuten är ingenting man tar in, det går inte att ta in en sådan sak. Jag har fortfarande inte förstått att det har hänt, det gör inte någon annan familjemedlem heller, säger hon.

– Hur ska det kännas? Det känns för jävligt, det går inte att beskriva med ord hur det känns. Man kan ju försöka föreställa sig hur det känns, men har man inte gått igenom det så kan man inte föreställa sig hur det känns.

"Han var en jätteglad kille"

Carolina, som åkte hem till Sverige så fort hon kunde, berättar att hon och familjen kunnat hantera tragedin utan att det har blivit för mycket arbete med polisen. Men polisen har inte heller mycket att gå på. 21 dagar efter mordet har de fortfarande inte hittat någon misstänkt.

– Det känns för jävligt. Jag hade velat att personen som gjorde det här åkte fast direkt, men det lär ju inte hända. Jag väntar tills den dagen någon gång kommer. Förhoppningsvis.

Den äldre brodern har varit inblandad i kriminella kretsar, något Carolina säger att han lämnade för en tid sen. Robin hade däremot inget med sådant att göra, säger hon.

– Han hade precis börjat träna, han hade sin nyblivna tjej som han var jättekär i, han gick i skolan och han kom hem. Det var allt. Han var en jätteglad kille... Lycklig.

Han försökte skydda sin bror

Exakt vad det var som hände när Carolinas söner blev skjutna vet varken hon eller polisen. Men vittnen har berättat att Robin försökte skydda sin bror.

– Jag har hört folk säga vad som hände, att han ställde sig framför sin bror och ville skydda honom. Och han blev avrättad på plats med ett skott i huvudet. Vilket gjorde att min andra son hann springa i väg lite, för sitt liv.

Men mördaren hann i kapp. När polis och ambulans kom till platsen hittade de storebrodern svårt skadad en bit ifrån sin lillebrors kropp. Han är fortfarande så skadad att polisen inte kunnat höra honom.

– Han blev väldigt sönderskjuten, säger Carolina.

– De enda som vet vad som hände är Robin och hans storebror. Och Robin kan aldrig berätta.

I går, måndag, höll Carolina och anhöriga i en minnesstund för Robin. Dessutom har en minnesfond, som ska jobba mot gatuvåldet i Stockholm, startats i Robins minne.

Kräver förändring

– Det krävs att alla föräldrar som har barn öppnar ögonen. Man kan inte gå runt och tro att "det händer inte mina barn". För det trodde jag också för tre veckor sen. Det kan hända vem som helst. Det krävs att vi föräldrar, politikerna och samhället sätter ner foten. Det ska inte vara okej. Folk måste vakna till liv och absolut aldrig någonsin tänka att det inte kan hända en själv, säger Carolina.

Hon säger att responsen varit bra – men att det nu är viktigt att den håller i sig.

– Jag kommer fortsätta kämpa med det här för Robins skull, han var emot våld. Han fattade inte varför inget gör något och sa flera gånger till mig att jag skulle göra något. "Du är sådan, du klarar av sådant", sa han. Och vi funderade på det. Men sen hann det hända mig. Nu är jag mer beslutsam att göra något åt saken. Det är inte bara för min son, det är för alla de som blir skjutna, knivhuggna, mördade.

Polisens mördarjakt står still

Mordet inträffade för 21 dagar sen, mitt på dagen. Trots det har polisen inte kunnat hitta någon misstänkt gärningsman.

Skytten har tidigare beskrivits som en ung, lång och gänglig person som ska ha maskerat sig med något uppdraget över huvudet, som delvis dolde ansiktet. Men där har mördarjakten frusit fast.

– Vi har inget ytterligare signalement. Det är en fortsatt bred, stor utredning. Men nej, vi har ingen misstänkt än så länge, säger Mikael Wessling, kommissarie och utredningsledare vid Västerortspolisen i Stockholm.

– Det kommer in dåligt med tips, det är lite konstigt tycker jag. Det hände ju centralt och mitt på dagen, så det är klart att någon vet något och borde prata med oss.

Utöver ett kort förhör med den skjutne storebrodern två dagar efter mordet har han inte kunnat höras. Han är fortfarande för skadad.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag