Roberta Alenius var en makthavare i det dolda

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Reinfeldt tillsammans med Roberta Alenius.
Foto: Läsarbild 71717
I dag bekräftar förra statsministern Fredrik Reinfeldt, 49, för Expressen att han och tidigare presschefen i regeringskansliet, Roberta Alenius, 36, inlett en relation.
Foto: Roger Vikström
"Vart det för oss nu vet jag inte ännu, men Roberta är en fantastisk kvinna", skriver Fredrik Reinfeldt i ett sms till Expressen.
Foto: Christian Örnberg
Fredrik Reinfeldt och Roberta Alenius väljer att berätta för Expressen en vecka efter att den förra finansministern Anders Borg, 47, gjorde detsamma.
Foto: Henrik Montgomery / Tt
Roberta Alenius ansågs vara en av de tyngsta medarbetarna i statsministerstaben.
Foto: Roger Vikström
Så sent som förra månaden bildade den förra statsministern nya bolaget Fredrik Reinfeldt AB där han själv sitter i styrelsen. Roberta Alenius är vald som styrelsesuppleant i bolaget.
Foto: Sven Lindwall
Roberta Alenius är bland journalister känd för sin tuffa stil.
Foto: Emil Nordin
1 / 8

Roberta Alenius pekades ut som en de tyngsta makthavarna i det fördolda under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister.

Hon höll alltid en låg profil i offentligheten.

Men bland journalister är hon känd för sin tuffa stil.

Roberta Alenius var tidigare presschef i statsrådsberedningen under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister. Under valkampanjen arbetade hon i Moderaternas partikansli och ledde arbetet med valstrategin.

I politiska kretsar nämndes hon ofta som en av de tyngsta makthavarna i det fördolda under alliansregeringens åtta år.

Efter valet har gjort några enstaka inhopp i politiken och var bland annat med när Anna Kinberg Batra presenterades som huvudkandidat till ny M-ledare i vintras.

Erbjuden toppjobb

Enligt vad Expressen erfar har hon blivit erbjuden flera toppjobb i näringslivet, men hittills inte tackat ja till något ännu.

Däremot sitter hon i styrelsen till Fredrik Reinfeldts nybildade bolag, Fredrik Reinfeldt AB, som ska arbeta med bland annat företagsrådgivning och föreläsningar.

– Det enda jag kan säga är att jag vill prova något nytt. Jag vill se om jag kan översätta det jag har lärt mig i politikens värld. Gärna i näringslivet, sa hon i en intervju i Dagens industri Weekend-bilaga i januari.

Som presschef gjorde hon sig känd som ytterst lojal mot Fredrik Reinfeldt - och sin ibland tuffa stil.

I bråk med Sveriges radio

För ungefär två år sedan ansåg Radiotjänst att Fredrik Reinfeldt skulle betala tv-licens för sin tjänstebostad i Sagerska palatset, medan Regeringskansliet ansåg att tv-licensen redan var betald - en affär som Sveriges Radios ekoredaktion rapporterade om.

– Det blev en diskussion med Roberta Alenius vid ett tillfälle när hon ringde. Och jag kan bekräfta att hon sa att hon skulle skära ballarna av Radiotjänst och att hon skulle mörda någon på Radiotjänst, förklarade Fredrik Furtenbach, inrikeschef på Sveriges Radio Ekot, till Svenska Dagbladet.

– Jag borde inte ha sagt så, sa Roberta Alenius i intervju med Dagens industri i januari.

Roberta Alenius

ÅLDER: 36 år.

BOR: I Stockholm.

FAMILJ: Ja. Italiensk pappa och svensk mamma och uppvuxen i både Sverige och Italien.

BAKGRUND: Uppvuxen i Stockholm. Utbildad jurist vid Stockholms universitet. Kampanjarbetare för Moderaterna 1998 och 2002. Skattejurist på Ernst & Young. Arbetade 2004-2005 i EU tillsammans med Charlotte Cederschiöld, M. Anställdes 2006 vid Moderaternas presstjänst och senare i statsrådsberedningens presstjänst. Fyra år senare blev hon presschef.

Källa: Dagens Industri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.