Det var på lördagen Zimbabwes president Robert Mugabe blåste ut ljusen på den jättelika tårtan som toppades med en bild på presidenten. Foto: AP/Tsvangirayi MukwazhiDet var på lördagen Zimbabwes president Robert Mugabe blåste ut ljusen på den jättelika tårtan som toppades med en bild på presidenten. Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi
Det var på lördagen Zimbabwes president Robert Mugabe blåste ut ljusen på den jättelika tårtan som toppades med en bild på presidenten. Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi
Robert Mugabe och hans fru Grace satte i gång firandet när 92 ballonger släpptes upp i luften. Foto: Aaron Ufumeli/Epa/TTRobert Mugabe och hans fru Grace satte i gång firandet när 92 ballonger släpptes upp i luften. Foto: Aaron Ufumeli/Epa/TT
Robert Mugabe och hans fru Grace satte i gång firandet när 92 ballonger släpptes upp i luften. Foto: Aaron Ufumeli/Epa/TT
Den lyxiga födelsedagsfesten har fått kritik eftersom den anses vara en förolämpning mot den vanliga befolkningen. Foto: AP/Tsvangirayi MukwazhiDen lyxiga födelsedagsfesten har fått kritik eftersom den anses vara en förolämpning mot den vanliga befolkningen. Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi
Den lyxiga födelsedagsfesten har fått kritik eftersom den anses vara en förolämpning mot den vanliga befolkningen. Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi

Robert Mugabe lyxfirar medan folket svälter

Publicerad

Folket i Zimbabwe svälter - men det stoppar inte president Robert Mugabe att fira sin 92-årsdag i lyxformat.

Födelsedagsfesten, som hölls i provinsen Masvingo, beräknas ha kostat cirka 6,5 miljoner kronor, enligt BBC.

Det var på lördagen Zimbabwes president Robert Mugabe blåste ut ljusen på den jättelika tårtan som toppades med en bild på presidenten.

Under tv-sändning satte Robert Mugabe och hans fru Grace i gång firandet när 92 ballonger släpptes upp i luften.

Under firandet läste skolelever dikter och sjöng sånger där Mugabe prisades. Han kallades för Afrikas ikon och visionär. Bland gästerna fanns ministrar, säkerhetsledare, samt utländska diplomater.

Robert Mugabes fest får kritik

Men den lyxiga födelsedagsfesten har dock fått kritik eftersom den anses vara en förolämpning mot den vanliga befolkningen. Att festen hölls i provinsen Masvingo gjorde inte saken bättre eftersom Masvingo lider av svår torka.

Oppositionen Movement for Democratic Change (MDC) kallade firandet för "obscen". Partiet menade att firandet inte var passande då pengarna i stället kunde användas för att lindra svälten i Masvingo och i andra områden i landet.

– Det värsta med den här festen är inte att han använder statliga pengar för att bekosta festen utan att han har den i ett av de områden som är värst drabbad av torka, säger MDC:s Eddie Cross, enligt BBC.

Inga planer på att lämna posten

I ett tal kritiserade Robert Mugabe västerländska välgörare och sa att han inte kommer att acceptera "rutten smutsigt" stöd om det innebar att Zimbabwe först måste acceptera samkönade äktenskap, enligt BBC.

Trots att Robert Mugabe är 92 år har han inga planer på att lämna posten. Detta trots att han har varit president i snart 30 år.

Inte heller har han velat utse någon efterträdare från sitt eget parti, Zanu-PF.

Enligt Reuters sade Mugabe nyligen att han stannar "tills Gud kallar".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag