Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fallet växer: Trump utreds personligen

Mueller utreder nu Donald Trump personligen.
Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT
Trump avskedade COmey – och utredds nu av specialåklagaren.
Foto: MIKE THEILER / EPA / TT

Utredningen kring Donald Trump, hans kampanj och Rysslands roll i presidentvalet växer.

Den speciellt tillsatte utredaren Robert Mueller granskar nu om presidenten själv försökt försvåra FBI-utredningen. Det rapporterar Washington Post. 

Den förre FBI-chefen Robert Mueller utsågs förra månaden till särskild åklagare för att utreda den ryska regimens inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 och eventuella kopplingar till Donald Trumps kampanj. 

Den utredningen växer nu, enligt källor till Washington Post, markant. Enligt tidningen förhör Robert Mueller högt uppsatta underrättelsetjänstemän för att utreda om presidenten själv försökt försvåra FBI-utredningen. Källor till New York Times bekräftar att högt uppsatta personer inom underrättelsetjänsterna ska förhöras.

Comey försäkrade att Donald Trump inte utreddes personligen av FBI – nu utreder Robert Mueller presidenten

Enligt källorna har utredningen fram till helt nyligen bara fokuserat på den ryska inblandningen och om det fanns några kopplingar till Trumps medarbetare. Donald Trump själv var inte under utredning – något som dåvarande FBI-chefen James Comey försäkrade presidenten om. Detta ändrades dock kort efter det att Trump plötsligt gav Comey sparken. 

FBI-chefen James Comey fick plötsligt sparken.
Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS/IBL

Bland de underrättelsetoppar som ska förhöras finns den nationella underrättelsechefen Daniel Coats, chefen för NSA Mike Rogers och den nyligen avgångne vice chefen för NSA Richard Ledgett. Ingen av de inblandade vill uttala sig om den växande utredningen. 

– Läckorna inom FBI är skandalösa, oförlåtliga och olagliga, kommenterar en talesperson för Donald Trumps advokat Marc Kasowitz.

Trump försökte övertyga Comey att lägga ner Flynn-utredning

Varken Coats, Rogers eller Ledgett var inblandade i Trumps kampanj, men rapporter har gjort gällande att Trump försökt få deras hjälp att övertyga James Comey att lägga ner utredningen kring presidentens förra säkerhetsrådgivare Mike Flynn. 

Att Robert Muellers utredning skulle närma sig presidenten själv är inte oväntat. Den senaste veckan har det ryktats att Donald Trump funderat på att ge Mueller sparken, men att hans rådgivare hindrat honom från detta. 

Donald Trump har nu kommenterat det hela. På sitt Twitterkonto skriver han: "De hittade på historien om ett samarbete med Ryssland och hittade inga bevis, därför satsar de i stället på en historia om att jag försökt förhindra utredningen av den påhittade historien."


https://twitter.com/realDonaldTrump/status/875305788708974592

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.