Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robert Halef (KD) JO-anmäler klanrapporten

Hör klanexperten Per Brinkemo förklarar klanstrukturerna i Sverige.
Robert Halef menar att han och hans familj blivit utsatt för integritetskränkning efter polisens så kallade klanrapport.
Foto: JAN DÜSING
Riksdagspolitikern Robert Halef JO-anmäler biträdande rikspolischef Mats Löfving för den läckta klanrapporten.
Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Riksdagsledamoten Robert Halef (KD) JO-anmäler polisen efter att han namngavs i deras klanrapport – där släkten pekades ut som kriminellt nätverk. 

”Att jag citeras i rapporten med nära anknytning till kriminella är integritetskränkning av mig och min familj”, skriver han i anmälan. 

I början av september berättade biträdande rikspolischefen Mats Löfving i en intervju med Sveriges radio Ekot att det finns ett 40-tal kriminella klaner i Sverige – som kommit till landet i syfte att begå brott. 

En av klanerna som pekas ut är kristdemokratiske riksdagspolitikern Robert Halefs släktnätverk i Södertälje. 

Halef anklagar polisen för att ha begått lagbrott

Det uppdagades efter att tidningen Aftonbladet fått tillgång till rapporten och gick ut med att den innehöll Robert Halefs namn i en intervju där riksdagspolitikern namngavs. 

”Efter den hårda mediala pressen på Löfving väljer polis/poliser ur utredningsgruppen att anonymt överlämna den hemligstämplade polisrapporten till Aftonbladet och begår därmed lagbrott”, skriver Robert Halef i anmälan till JO som även riktar sig specifikt mot Mats Löfving. 

Han antyder att det är biträdande rikspolischefen själv som lämnat rapporten till Aftonbladet. 

”Efter detta mediala utspel blir pressen på honom enorm från massmedia som kräver namn på riksdagspolitiker som är klankriminella och som går ärenden åt kriminella nätverk. Blir Löfving så pressad och hänvisar till hemligstämplad polisrapport som han inte kan citera?”.

Robert Halef: ”Blev starten till det mediala drevet”

Riksdagsledamoten skriver att han varken är brottsmisstänkt eller anklagad för brott och aldrig varit en del av den kriminella miljön – han menar att han i stället har kämpat mot kriminalitet under de senaste tio åren. 

”Polisrapportens offentliggörande och Aftonbladets rubriker blev starten till det mediala drevet och häxjakten på mig och min familj som har föranletts av vice rikspolischef Mats Löfving som larmat och citerat den hemligstämplade polisrapport om att kriminella klaner försöker påverka politiska beslut på alla nivåer”, skriver Robert Halef.  

Han kräver nu att rapporten granskas i den del som rör honom ”och bygger på lögner”. 

”Jag är oskyldig dömd av undermåligt polisarbete och offentliggörandet via Aftonbladet”, skriver Robert Halef. 

Expressen söker Robert Halef. 

Löfven: ”Har inte kommit 40 klaner de senaste åren”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.