Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Robert dog i björnattacken: "Drömde om att jobba med rovdjur"

Flaggor på halv stång i Orsa. Foto: Thomas Engström
Tänt ljus för Robert. Foto: Thomas Engström
Klockan 10.30 kom larmet på fredagen. En anställd på Orsa Rovdjurspark hade blivit biten av en björn. Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

Roberts dröm var att bli djurskötare och han var stolt över sitt jobb på Orsa Rovdjurspark.

I fredags dog han i björnattacken på djurparken.

"Det var hans dröm att jobba med rovdjur", skriver hans mamma på djurparkens Facebook-sida.

Klockan 10.30 kom larmet på fredagen. En anställd på Orsa Rovdjurspark hade blivit biten av en björn som på något sätt tagit sig in i ett hägn där djurskötaren var tillsammans med en barnfamilj. Hans liv gick inte att rädda.

Djurskötaren Robert hade tidigare jobbat på andra djurparker och praktiserat i Orsa. Han brann för sitt jobb och publicerade många fina djurbilder på sin Facebook-sida.

– Han var en vanlig kille. Han hade precis slutat skolan och fått sitt drömjobb. Han ville bli djurskötare, berättar en släkting till familjen.

Nu sörjer hans familj och vänner Roberts död.

Tänt ljus för Robert. Foto: Thomas Engström

Orsa Rovdjursdjurpark har informerat om dödsfallet på Facebook och i kommentarerna har parken fått kritik för att vilda djur stängs in på parken och att det slutade med att en björn också fick avlivas efter attacken i fredags.

 

LÄS MER: 18-åring död efter björnattack på djurpark 

Klockan 10.30 kom larmet på fredagen. En anställd på Orsa Rovdjurspark hade blivit biten av en björn. Foto: HENRIK HANSSON EXPRESSEN

"Oerhört stolt över sitt jobb"

Roberts mamma har nu valt att offentligt gå ut och berätta om sonen i ett inlägg på djurparkens Facebook-sida.

"Tragiskt med björnen, Robert visade oss runt förra helgen o de är vi så tacksamma för. Han var oerhört stolt över sitt jobb."

Djurparkschefen Sven Brunberg:

– Det är en kille, nyutbildad djurvårdare som får jobb och som trivs bra. Det är oerhört tragiskt. Jag sänder mycket av mina tankar till hans familj och vänner.

 

LÄS MER: Besökarnas reaktioner efter olyckan ”Tragisk och fruktansvärt” 

 

Mamman skriver vidare på Facebook:

"Som förälder till Robert som omkom vet jag att detta var hans dröm att jobba med rovdjur vi sörjer enormt vår son och bror."

Med sig in i hägnet där attacken skedde hade Robert en familj som var med på en aktivitet där man lägger ut mat på olika ställen för att djuren ska aktivera sig. 

Djurparkschefen säger att 18-åringen kan ha varit anledningen till att familjen, som kunde fly ut över stängsel, inte råkade ut för björnens attack. 

– Jag tror att han kan vara en hjälte. Han kanske tog björnens uppmärksamhet, han var kanske närmast, har Sven Brunberg sagt.

 

LÄS MER: Jonas Wahlström: ”Det är en tragisk olycka” 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!