Flaggor på halv stång i Orsa. Foto: Thomas EngströmFlaggor på halv stång i Orsa. Foto: Thomas Engström
Flaggor på halv stång i Orsa. Foto: Thomas Engström
Tänt ljus för Robert. Foto: Thomas EngströmTänt ljus för Robert. Foto: Thomas Engström
Tänt ljus för Robert. Foto: Thomas Engström
Klockan 10.30 kom larmet på fredagen. En anställd på Orsa Rovdjurspark hade blivit biten av en björn. Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSENKlockan 10.30 kom larmet på fredagen. En anställd på Orsa Rovdjurspark hade blivit biten av en björn. Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN
Klockan 10.30 kom larmet på fredagen. En anställd på Orsa Rovdjurspark hade blivit biten av en björn. Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

Robert dog i björnattacken: "Drömde om att jobba med rovdjur"

Publicerad

Roberts dröm var att bli djurskötare och han var stolt över sitt jobb på Orsa Rovdjurspark.

I fredags dog han i björnattacken på djurparken.

"Det var hans dröm att jobba med rovdjur", skriver hans mamma på djurparkens Facebook-sida.

Klockan 10.30 kom larmet på fredagen. En anställd på Orsa Rovdjurspark hade blivit biten av en björn som på något sätt tagit sig in i ett hägn där djurskötaren var tillsammans med en barnfamilj. Hans liv gick inte att rädda.

Djurskötaren Robert hade tidigare jobbat på andra djurparker och praktiserat i Orsa. Han brann för sitt jobb och publicerade många fina djurbilder på sin Facebook-sida.

– Han var en vanlig kille. Han hade precis slutat skolan och fått sitt drömjobb. Han ville bli djurskötare, berättar en släkting till familjen.

Nu sörjer hans familj och vänner Roberts död.

Tänt ljus för Robert.Foto: Thomas Engström

Orsa Rovdjursdjurpark har informerat om dödsfallet på Facebook och i kommentarerna har parken fått kritik för att vilda djur stängs in på parken och att det slutade med att en björn också fick avlivas efter attacken i fredags.

 

LÄS MER: 18-åring död efter björnattack på djurpark 

Klockan 10.30 kom larmet på fredagen. En anställd på Orsa Rovdjurspark hade blivit biten av en björn.Foto: HENRIK HANSSON EXPRESSEN

"Oerhört stolt över sitt jobb"

Roberts mamma har nu valt att offentligt gå ut och berätta om sonen i ett inlägg på djurparkens Facebook-sida.

"Tragiskt med björnen, Robert visade oss runt förra helgen o de är vi så tacksamma för. Han var oerhört stolt över sitt jobb."

Djurparkschefen Sven Brunberg:

– Det är en kille, nyutbildad djurvårdare som får jobb och som trivs bra. Det är oerhört tragiskt. Jag sänder mycket av mina tankar till hans familj och vänner.

 

LÄS MER: Besökarnas reaktioner efter olyckan ”Tragisk och fruktansvärt” 

 

Mamman skriver vidare på Facebook:

"Som förälder till Robert som omkom vet jag att detta var hans dröm att jobba med rovdjur vi sörjer enormt vår son och bror."

Med sig in i hägnet där attacken skedde hade Robert en familj som var med på en aktivitet där man lägger ut mat på olika ställen för att djuren ska aktivera sig. 

Djurparkschefen säger att 18-åringen kan ha varit anledningen till att familjen, som kunde fly ut över stängsel, inte råkade ut för björnens attack. 

– Jag tror att han kan vara en hjälte. Han kanske tog björnens uppmärksamhet, han var kanske närmast, har Sven Brunberg sagt.

 

LÄS MER: Jonas Wahlström: ”Det är en tragisk olycka” 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag