Robert, 11: "Bakom mig såg jag clownen"

Camilla Kennys 12-åriga dotter säger sig ha fått syn på en maskerad person bakom Engelska skolan i Sundsvall.
Foto: Ian Mcintyre / Â BULLS BP0001TXMM
11-årige Robert Cepeu berättar att han jagats av en clown.
Foto: Privat / PRIVAT
"Clownen hade händerna vid ryggen och gick långsamt efter honom", berättar Robert Cepeus storasyster Raluca Cepeu, 21.
Foto: Privat / PRIVAT

Clownlarmen blir fler och fler i Sverige.

I Sundsvall såg Camilla Kennys 12-åriga dotter en person utklädd till en clown när hon och klassen var ute och orienterade.

Och i Malmö jagades Robert, 11, in på skolgården av en blodig skräckclown.

Vid lunchtid på fredagen kom larmet från Engelska skolan i Sundsvall. Barn i årskurs 6 var ute och orienterade när de ska ha fått syn på en person utklädd till en clown, precis bakom skolan. Camilla Kennys 12-åriga dotter är en av eleverna som säger sig ha fått syn på den maskerade personen.

– De hade idrottslektion, det var orientering. Skolan ligger precis vid foten av Norra Berget här i Sundsvall, så de var där uppe och orienterade på sluttningen, berättar Camilla Kenny.

– Sen kom två av killarna i klassen nerspringande och sa att de hade sett en clown. Då började klasskompisarna ringa efter sina kompisar och ropa, då det var några som dröjde kvar. Min dotter och några till var kvar ute och ropade och då såg de också den här personen, svartklädd.


LÄS MER: Clowner attackerade kvinna med rullator


Klassens mentor samlade ihop eleverna i ett rum, sen kom kuratorn och elevvårdsteamet för att prata med dem.

Samtidigt larmades polisen som dök upp för att söka igenom området. Men de hittade ingen utklädd person.

– Min dotter säger att de två första killarna upplevde att personen närmade sig dem, men det var inte så att den gjorde något utfall mot dem eller så, säger Camilla Kenny.


LÄS MER: 70 larm om clowner – på bara 36 timmar


"Hon var rädd och ledsen"

På fredagskvällen skickade skolans rektor ut ett mejl till föräldrar med barn på skolan, där det meddelades att händelsen kommer diskuteras mer med eleverna i veckan som kommer.

– Min dotter var rädd och ledsen i går kväll, och när vi var ute och handlade i dag såg hon rubrikerna om att det är clowner över hela Sverige. Det tyckte hon var obehagligt, säger Camilla Kenny och fortsätter:

– Jag tycker inte att det är obehagligt personligen. Jag tycker bara att det är sorgligt att folk ska använda sig av sådant här för att skrämma barn, och även vuxna. Jag tror inte att de förstår.

Rektorn Pascal Brisson tar händelsen på fullt allvar:

– Ingen ska skrämma mina elever. Vi sprang ut i skogen och letade direkt och ringde polis, men vi hittade inga clowner, säger han.


LÄS MER: 15-årig ryttare blev jagade av två clowner


Robert, 11: Den hade blod i ansiktet

Men clownlarmet i Sundsvall är inte det enda som rapporterats i närheten av en skola. I Trelleborg har kommunen uppmanat personalen att ringa 112 om utklädda personer syns i närheten av skolor, och i Kvidinge i Åstorps kommun har en pojke uppgett att han jagats av en clown.

Pojken, 11-årige Robert Cepeu, berättar om händelsen på fredagen, om hur han ramlade med cykeln precis intill skolan:

– Jag halkade på en isbit och ramlade. Bakom mig såg jag clownen. Den hade olika färger på håret och blod i ansiktet. På kläderna hade han jättemånga prickar, säger Robert Cepeu och berättar att han fick upp cykeln och cyklade så snabbt han kunde till skolgården.

– Clownen sprang inte efter, den hade händerna vid ryggen och gick långsamt efter honom, en rätt så bra bit in på skolgården, berättar storasyster Raluca Cepeu, 21.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.