SSU Stockholm, Ung Vänster, Grön Ungdom och Feminstiskt Inititativ är några av de organisationer som arrangerar demonstrationen tillsammans med Revolutionär Kommunistisk Ungdom. Demonstrationen på bilden har ingenting med texten att göra.SSU Stockholm, Ung Vänster, Grön Ungdom och Feminstiskt Inititativ är några av de organisationer som arrangerar demonstrationen tillsammans med Revolutionär Kommunistisk Ungdom. Demonstrationen på bilden har ingenting med texten att göra.

SSU Stockholm, Ung Vänster, Grön Ungdom och Feminstiskt Inititativ är några av de organisationer som arrangerar demonstrationen tillsammans med Revolutionär Kommunistisk Ungdom. Demonstrationen på bilden har ingenting med texten att göra.

Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström tycker att det finns en problematik med RKU, men försvarar ändå samarbetet. "Jag ser problemen, men anser att det är viktigt att vara med i 8:e marskommittén som är en stor feministisk organisation", säger hon. Foto: Anders YlanderGrön Ungdoms språkrör Hanna Lidström tycker att det finns en problematik med RKU, men försvarar ändå samarbetet. "Jag ser problemen, men anser att det är viktigt att vara med i 8:e marskommittén som är en stor feministisk organisation", säger hon. Foto: Anders Ylander
Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström tycker att det finns en problematik med RKU, men försvarar ändå samarbetet. "Jag ser problemen, men anser att det är viktigt att vara med i 8:e marskommittén som är en stor feministisk organisation", säger hon. Foto: Anders Ylander

RKU tillåts vara med vid demonstration

Publicerad

I flera städer i Sverige arrangerar revolutionära kommunister demonstrationer tillsammans med etablerade partier på internationella kvinnodagen.

Partierna tar avstånd från Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU, men de tillåts ändå vara med.

– Vi vill inte att de ska vara med, säger Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom, som trots det försvarar samarbetet.

Centralt inom partierna och förbunden fördöms samarbetena, men ändå äger de rum på flera håll i Sverige under tisdagen.

Nyligen fick SSU:s lokalavdelning i Kristianstad stark kritik efter att ha planerat ett torgmöte med Revolutionär Kommunistisk Ungdom. Och tidigare har GT uppmärksammat att organisationer som SSU Göteborg, S-kvinnor Göteborg och UN Women samarbetar med RKU.

Detta trots fördömanden av RKU från organisationerna själva.

– Vi har aktivt tagit avstånd från dem under hundra år och det kommer vi fortsätta göra, sa Linus Glanzelius, ordförande SSU Göteborg.

– Vi vill inte ha samröre med RKU. Så är det, sa Mårten Eismark, pressekreterare SSU.

"Jag ser problemen"

RKU uppmanar till revolution och vill "ta makten över produktionsmedlen i samhället" med "våld (om det är nödvändigt)", som Nils Råstander, ledamot av RKU:s centralstyrelse, skrev i en debattartikel i Nyheter 24 i veckan.

Men även i Stockholm står RKU som medarrangör till demonstrationer på internationella kvinnodagen, tillsammans med bland annat Grön Ungdom, SSU, S-kvinnor, Vänsterpartiet och Fi med Revolutionär Kommunistisk Ungdom.

De ingår samtliga i 8:e marskommittén i Stockholm som anordnar demonstrationen.

Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom, menar att det finns en problematik med RKU, men försvarar ändå samarbetet.

– Vi vill inte att de ska vara med. Vi tycker att kommittén bara bör bestå av demokratiska organisationer, och organisationer som inte förespråkar våld, säger hon.

Men ändå ser du inga problem med att arrangera ett evenemang tillsammans med organisationen?

– Jag ser problemen, men anser att det är viktigt att vara med i 8:e marskommittén som är en stor feministisk organisation.

"Väldigt underligt"

Erika Jörgensen, SSU Stockholm, är en av talarna på manifestationen.

– Det är många organisationer som är med, alltifrån Grön Ungdom till RKU. Vi vill ha en bred uppslutning och vi anordnar det inte själva. Vi vill mest samla så många som möjligt. Jag ser inte det som ett problem när vi samlas under samma banderoller och budskap som vi har kommit överens om tillsammans, säger hon.

När Expressen når RKU:s talare på evenemanget, Linda Kiibus, planerar hon evenemanget för fullt tillsammans med andra företrädare. Hon blir överraskad av att höra kritiken från bland andra Grön Ungdoms språkrör.

– Det är väldigt underligt. För vi samarbetar bra i 8:e marskommittén och håller med varandra i sakfrågan, att patriarkatet är dåligt och feminism är bra. Sen är det klart att vi inte håller med dem i alla frågor, och de håller uppenbarligen inte med oss, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag