Rivalledaren skulle mördas för en miljon

I helgen prisades Yasin Mahamoud som Sveriges bästa artist på P3 Guldgalan. Nu åtalas han för stämpling till människorov.
Vårby gård, Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Vårby gård, Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Arkivbild. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Nu åtalas 30 personer, många med koppling till det våldsamma Vårbynätverket.

Det handlar bland annat om mordplaner på en rival som ska ha styrts in i minsta detalj av nätverkets utpekade ledare – ett arbete som skulle slutföras för en miljon kronor.

– För en gångs skull kommer vi åt topparna, säger Björn Volkmann, på avdelningen för grova brott vid polisområde Stockholm syd.

Åtal: Artist kidnappad

På tisdagen kom åtalet i ett av årets mest uppmärksammade rättsfall, med koppling till brutala gängkonflikter i Stockholm.

Det handlar om 16 åtalspunkter, med brottsrubriceringar som försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott och människorov av en känd artist.

Ledarskiktet i Vårbynätverket är bland de åtalade.

En stor del handlar om ett mordförsök som den utpekade ledaren för Vårbynätverket ska ha beordrat och styrt, tillsammans med en kompanjon som uppges ha ledande position i en gruppering i Hagsätra.

”Skjuta ihjäl så fort han visar sig”

Det tilltänkta offret var då bosatt i Västerås – och ett mordkommando skickades dit., enligt misstankarna. Expressen har tidigare berättat om det djupa fiendeskapet mellan Vårbyledaren och mannen som kallas för ”Torpeden”. 

Flera skjutningar och mord kan kopplas till konflikten, enligt åtalet.

Stämningsansökan ger en bild av hur de två männen ska ha styrt arbetet med spanare utrustad med kikare, chaufför och skyttar på plats i Västmanland.

”Skyttarna och chauffören oljar vapen, beger sig till platsen där målsäganden bor, gömmer sig i en skåpbil, redo att skuta ihjäl målsäganden så fort han visar sig utanför sin bostad.”, står det i åklagarens sammanfattning.

Det de inte vet om är att det tilltänkta offret redan gripits misstänkt för grovt vapenbrott.

Kunde betala en miljon för mordet

När Västerås-kommandot misslyckas så fortskrider planerna, enligt misstankarna. Avtalet som sluts innebär att den utpekade Vårbyledaren åtar sig att betala en miljon kronor till en motpart som lyckas mörda ”Torpeden”, enligt åklagaren. Detta då man ”lyckas pruta från 1,5 miljoner kronor till 1 miljon kronor”.

”Det finns inget slutdatum för uppdraget.”, skriver åklagare Anna Stråth.

Efter händelsen i Västerås hittas den tilltänkta pistolen och automatkarbinen, enligt åtalet. Dessutom hittas sex vapen, sju handgranater, och cirka 7,2 kg sprängmedel som förvarades i en bostad i Vårby. 

Björn Volkmann, på polisens avdelning för grova brott vid polisområde Stockholm Syd, är nöjd med att de misstänkta nu åtalas:

– För en gångs skull kommer vi åt topparna. Det är ett jättebra signalvärde. Att det är topparna som blir frihetsberövade och inte bara dem längre ned i hierarkin. Hoppas att det sänder signaler att man kan åka dit även om man befinner sig på toppen.

Advokaten vill avvisa encrobevisningen 

De två ledande personerna som ska ha styrt mordförsöket i Västerås, har ”bedrivit storskalig narkotikahandel”, enligt åklagaren.

Marknadsvärdet för kokainet de uppges ha sålt under en tvåmånadersperiod uppskattas till 59,9 miljoner. Men de ska själva aldrig ha befattat sig med knarket.

Tisdagens åtal är en del av hur polisen lyckats ringa in Vårbynätverket, när Encrochat knäcktes i Frankrike och Sverige fick del av chattarna.

Filip Rydin, som försvarar mannen som pekas ut som Vårbyledaren, kommer att yrka på att all bevisning från Encrochat ogiltigförklaras.

– Vi kommer i ett första skede begära att encrobevisningen i målet ska avvisas, på grunden att den franska urskiljningslösa massavlyssningen av ännu icke misstänkta personer strider mot svensk lag, säger han.

Chattbevisen ska bland annat visa att Vårbynärhet består av 30 personer i flera olika nivåer i hierarkin, som betalar 3000 kronor i månaden i ”medlemsavgift”. 

Se också:

Rättegången mot Yasin inleds den 6 april.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.