Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Riv upp garantitillägget och förhandla om”

Centerledaren Annie Lööf kräver att regeringen river upp och omförhandlar uppgörelsen med Vänsterpartiet om det så kallade garantitillägget till pensionärer.  Tillägget innebär upp till 1000 kronor skattefritt i månaden till en stor grupp pensionärer, med start veckorna före valdagen i höst. 

Men vänsterledaren protesterar.  

– Det hade underlättat om Annie Lööf hade varit med och förhandlat. Hon kan ju fundera på att vara mer konstruktiv i de här sammanhangen så att vi kan komma överens om att höja pensionerna, säger Nooshi Dadgostar.

Centerpartiet dömer ut garantitillägget helt. I en egen motion sågas förslaget på alla punkter och nu vill Annie Lööf att hela processen kring pensioner börjar om, med förhandlingar i den så kallade Pensionsgruppen. Gruppen, där alla partier utom V och SD ingår, inrättades för att just undvika budgivning om pensioner inför val och skapa stadga i systemet.

– Den kom ju till för 25 år sedan för att man inte skulle ägna sig åt valfläsk och sifferbingo, säger Lööf vid en pressträff i riksdagen.

Men har du fått tecken på att Ardalan Shekarabi skulle vara beredd att riva upp förslaget och omförhandla garantitillägget?

– Nej, tyvärr inte, utan de senaste åren har ju Shekarabi snarare underminerat Pensionsgruppen och det är därför jag gör den här markeringen idag, säger Annie Lööf som nu kräver att regeringen bjuder in Pensionsgruppen och finansutskottet för nya överläggningar.

Men under tisdagen öppnar Shekarabi ändå en dörr på glänt, när Expressen frågar:

”Jag välkomnar Annie Lööfs och Centerpartiets vilja att finna konstruktiva lösningar. Det  viktiga nu är att säkerställa att de sämst ställda pensionärerna får en välbehövlig pensionshöjning snabbt”, säger socialförsäkringsministern via sms.

V-ledaren Nooshi Dadgostar tänker inte gå med på någon omförhandling som ger färre pensionärer mindre pengar än vad hennes uppgörelse med regeringen om garantitillägget innebär.

– Det går ju inte. Däremot får Pensionsgruppen gärna ställa sig bakom vårt förslag, säger Dadgostar till Expressen.

– Det hade underlättat om Annie Lööf hade varit med och förhandlat. Hon kan ju fundera på att vara mer konstruktiv i de här sammanhangen så att vi kan komma överens om att höja pensionerna. Nu måste hon bestämma sig om hon vill ge pensionärerna 1000 kronor i månaden eller stoppa det.

Förslaget om garantitillägg har drivits igenom av Dadgostar och Vänsterpartiet i utbyte mot deras stöd för Magdalena Andersson som statsminister. Utformningen är hårt kritiserad av olika expertorgan, senast Finanspolitiska rådet.

Centerpartiet håller med om kritiken men dömer även ut högeroppositionens motförslag, som drivits fram av Sverigedemokraterna.

– Jag fattar att man ska ställning mellan olika förslag som ligger på bordet men det här är så mycket viktigare än det. Det här handlar om pensionssystemet för mina ungar, hur de ska ha pension i framtiden, det här är på riktigt, säger Annie Lööf.

– Det är viktigt med breda blocköverskridande lösningar som inte skiftar med en rösts övervikt.

Stänger inga dörrar

Lööf ”stänger inga dörrar” inför slutvoteringen i riksdagen, trots den massiva kritiken mot båda pensionsförslagen. Om dagens förhandlingstrevare misslyckas kan det ändå bli aktuellt för Centerpartiet att rösta för regeringens och Vänsterpartiets garantitillägg. Lägger C ner sina röster vinner högeroppositionens motförslag.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.