Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rita, 58: ”Vi ska inte behöva vara rädda här”

Rita Axelsson Florio levde som barn under militärdiktaturen i Brasilien. Nu får hon olustkänslor när det marscheras på STockholms gator av nazistiska NMR.Foto: PRIVAT/Facebook
Militären tar makten i Brasilien 1964.Foto: WIKIPEDIA
Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Stockholm City. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Nazistmarschen i Stockholm skapar olustkänslor för boende i området.

En av dem är Rita Axelsson Florio, vars pappa flydde undan fascismen i Italien efter andra världskriget, och som själv levde under en repressiv militärregim i Brasilien som barn.

– Det här får inte försiggå i Sverige. Vi ska inte behöva vara rädda här, säger hon.

Under lördagen marscherar nazistiska NMR i centrala Stockholm. Flera gator på Kungsholmen är avspärrade och många poliser är på plats.

För de som bor i området skapar marschen både praktiska problem och olustkänslor.

Rita Axelsson Florio, 58, är en av dem. Hennes pappa flydde undan fascismen i Italien efter andra världskriget och hamnade i Brasilien. 

För Rita Axelsson Florio är det många minnen från barndomen som kommer tillbaka när nazister marscherar på Stockholms gator – trots att hon bott här i 22 år.

1 april 1964 tog militären makten i Brasilien, stödd av USA och högerkrafter. Det inledde en period med utrensningar, tortyr och censur.

– Jag minns när min pappa kom hem och bilen var fullpackad med mat. Vi barn fattade ingenting. Han sade han till oss: "Nu går vi inomhus. Vi kan inte gå ut. Jag vet inte hur det här ska sluta", berättar hon och fortsätter:

– Jag minns än i dag hur min pappa som annars var stark, glad och framgångsrik affärsman hade en rädsla i sina ögon.

Trupper i Brasilien marscherar mot Rio de Janeiro 1 april 1964 för att ta makten.Foto: AP / AP TT / NTB SCANPIX

Rita Axelsson Florio säger att det är samma känsla som återkommer nu när NMR marscherar på gatorna.

– Sverige är ett demokratiskt land. Min man är svensk. Han ska inte behöva vara rädd när han går ut för att han har en fru från Brasilien. I går när jag tittade på min man, kände jag at det här får inte försiggå i Sverige.

Minnesbilder från diktaturen

Hon berättar att de känner en rädsla som kom redan när polisen började sätta upp avspärrningarna.

– Vi vill inte chansa med att försöka korsa avspärrningarna för att köpa toapapper och mjölk eftersom vi kan möta en nazist, säger hon och fortsätter:

– Då tycker jag att det gått för långt. Varför ska vi känna att vi är inlåsta inomhus. Och varför ska denna manifestation få ske, även om det är på yttrandefrihetens vägnar. Min rätt slutar där deras rätt börjar.

Rita Axelsson Florio tycker att man i Sverige har en naiv syn på totalitära ideologier, men medger att frågan är knepig.

– Jag vill inte vara emot yttrandefrihet, men mot bakgrund i hur det varit andra år, att det alltid slutar med våld och bråk, då borde man inte tillåta detta, säger Rita Axelsson Florio och förtydligar:

– Det handlar inte bara om vad de får och inte får göra, utan hur mycket det inskränker andras rättigheter.

Civila tar skydd efter att skottlossning brutit ut mellan trupper som vill ta makten och de som försvarar demokratin, i Rio de Janeiro i Brasilien 1 april 1964.Foto: AP / AP TT / NTB SCANPIX

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.