Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riskgänget fast på Cypern: ”Norwegian struntar i oss”

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Svenska pensionärer fast på Cypern. Från vänster: Verner Berglund, 77, Irene Berglund, 75, Sandy Andersson, 77, Jonny Andersson, 78.Foto: Privat / Privat
Personal desinfekterar ytor i Cyperns huvudstad Nicosia.Foto: KATIA CHRISTODOULOU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En kvinna i munskydd bär hem vatten i Nicosia.Foto: PETROS KARADJIAS / AP TT NYHETSBYRÅN
Folktomt på den centrala shoppinggatan.Foto: KATIA CHRISTODOULOU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Många svenska pensionärer sitter fast på Cypern på grund av coronakrisen.

– Norwegian struntar i oss och har ställt in alla flighter. Jag tror inte sjukvården på Cypern kan hantera om många av oss högriskpatienter blir sjuka samtidigt, säger Verner Berglund, 77 år.

Verner och hans hustru Irene, 75 år, bor normalt i Bygdsiljum. Men när vintern slår till mot Västerbotten så brukar paret lämna sin lilla ort, mellan Umeå och Skellefteå, för solen och värmen söderut.

– Vi har varit på Cypern varje vinter i 18 år i rad. Klimatet är lite bättre där än i Bygdsiljum på vintern, säger Verner och skrattar lite för att hålla humöret uppe.

Han och Irene åkte ner till Cypern den 7 december - då ingen hade hört talas om corona, annat än att det var en ölsort.

”Hundratals svenska pensionärer fast på Cypern”

Paret Berglunds plan var att vara kvar i drygt tre månader, meningen var att Verner och Irene skulle återvända till Sverige den 31 mars.

– Men nu är den flighten inställd och flera flighter därutöver. Norweigan borde leva upp till sina tjänster och inte bara lämna en massa passagerare här. UD måste sätta tryck på Norwegian eller hitta något annat sätt att få hem oss härifrån. Vi är hundratals svenska pensionärer som sitter fast på Cypern, säger Verner.

Hur har ni det?

– Det är lite instängt. Vi har letat alternativ att åka hem, vi fick något erbjudande om att åka via Kiev, men informationen var så ofullständigt och vi vet inte vilka länder vi kan passera för att komma hem. Vi vill inte åka härifrån och sedan fastna någon annanstans.

Verner och Irene Berglund hyr en lägenhet och har redan gjort upp om att kunna förlänga sin vistelse där. 

”Såg nästan bara poliser”

Men samtidigt har cypriotiska myndigheter infört hårda restriktioner.

– Allt är i princip nedstängt. Det finns en del öppna butiker och man får gå dit och köpa förnödenheter, men man måste kunna redovisa sina behov och visa pass. Om det inte anses att man har giltiga skäl så får man 1500 kronor i böter, berättar Verner och fortsätter.

– Jag var ute och handlade i går och såg nästan bara poliser. Annars vågar man inte gå ut alls. Så vi sitter hemma i lägenheten.

Verner påpekar också att många av svenskarna på Cypern är över 70 år och tillhör riskgruppen för corona och säger att han undrar om sjukvården kan hantera många sjuka samtidigt. 

– Vi bor bra. Vi klarar oss, Men vad händer om någon av oss blir sjuk? Det är klart att vi är oroliga. Sjukvården här skulle snabbt kunna hamna i ett väldigt bevärligt läge.

Norwegian har satt in några extra avgångar och letar lösningar tillsammans med UD.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa våra resenärer. Det här är en oerhört krävande situation, både för oss som flygbolag och för våra resenärer, när reserestriktionerna fortsätter att ändras och land efter land stänger sina gränser. Vi förstår att det är oerhört besvärligt för våra resenärer och vi beklagar djupt att så många berörs men ber samtidigt om förståelse för att det här är en extraordinär situation. Vi har satt in ett antal extra avgångar för att flyga hem så många kunder som möjligt, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian.

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.