Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministerns coronadrag: Nu är han själv smittad

Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten berättar om att de uppgraderade risken för viruset i Sverige.
Människor bär munskydd i Milano efter coronasmittan i norra Italien.
Foto: STELLA PICTURES/IPA/ABACA
Läkare gör tester på passagerare som landar i Skopje, efter ett beslut som tagits till följd av utbrottet i Italien.
Foto: GEORGI LICOVSKI/EPA TT NYHETSBYRÅN
Iraj Harirchi är vice hälsominister i Iran – och smittad med coronaviruset.
Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
Iraj Harirchi (till vänster) är vice hälsominister i Iran – och smittad med coronaviruset.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Människor i Iran.
Foto: BABAK JEDDI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Irans biträdande hälsominister Iraj Harirchi drabbats av viruset, uppger källor för Expressen. 

Något han senare bekräftade i en videohälsning på sociala medier.

Läget i omvärlden har nu gjort att risken för att coronaviruset sprids i Sverige uppgraderas, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten har i den nya uppgraderingen vägt in att det är många fall med milda symtom som rapporterats in, vilket kan innebära att de inte upptäcks. Att många reser till Italien just nu har också vägts in i bedömningen och reser från Iran och Sydkorea.

Statsepidemiolog Anders Wallensten säger till Expressen TV att man själv får bedöma om man ska ut och resa. Folkhälsomyndigheten har ingen generell avrådan. Risken kan komma att uppgraderas ytterligare. 

– Allt beror på vad som händer i omvärlden, om det blir mer generell spridning. Det är det som avgör det mesta, säger Anders Wallensten.

Folkhälsomyndigheten uppgraderar risken

Bedömningen bygger på en analys av virusets spridning i världen, och gäller främst de uppgifter som kommer från Världshälsoorganisationen WHO och den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

De skriver vidare att risken för att upptäcka fall av coronaviruset i Sverige är hög, men att risken för allmän spridning är låg.

– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands. Samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg. Inom hälso- och sjukvården finns det etablerade rutiner för att hantera de fall som upptäcks, säger Anders Wallensten i pressmeddelandet.

Tolv personer har dött i Iran

Samtidigt som Folkhälsomyndigheten uppgraderar risken i Sverige bekräftades det under tisdagen att tolv personer dött av coronaviruset och att minst 95 personer har smittats i Iran, utbrottet började i staden Qom. 

Det kan dock vara långt fler – uppemot tusen personer. Det uppger Expressens korrespondent Kassem Hamadé som befinner sig i Teheran.Kassem Hamadé: ”Höll presskonferens i går förmiddag”

Källor: Flera är smittade

Sjukhuskällor i Qom och i Teheran säger att antalet smittade är betydligt högre än vad regeringen har meddelat. Något som landets biträdande hälsominister, Iraj Harirchi, dementerat. Han har sagt att han ska avgå om det visar sig att uppgifterna stämmer. Senare under tisdagen kom rapporter om att ministern själv smittats. . 

Harirchi bekräftade sedan i en video att han testats positivt för viruset. ”Kära Iranier, jag har smittats av coronaviruset, men vi kommer bekämpa corona”, säger han i hälsningen som spridits i sociala medier i Iran.

Iraj Harirchi (till vänster) är vice hälsominister i Iran – och smittad med coronaviruset.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Sverige före detta utrikesminister Carl Bildt twittrade under tisdagskvällen om situationen i Iran. Han skrev att coronaviruset kan utvecklas till det mest seriösa hotet mot regimen i Iran. 

https://twitter.com/carlbildt/status/1232418671609438214

Bekräftat fall i södra Italien

I Italien har nu 283 personer smittats. Det första fallet i södra delarna i landet konstaterades på tisdagen på semesterön Sicilien. 10 personer har dött i landet. 

En intensiv jakt på ”patient zero” pågår i landet – man vet ännu inte med vem smittan gjorde sitt intrång. 

Både Kroatien och Österrike bekräftade under tisdagen sina respektive första fall av corona. 

Enligt den kroatiska premiärministern Andrej Plenkovic handlar det om en ung person med lindriga symptom. Patienten hade besökt Milano mellan 19 och 21 februari. 

I Österrike har två personer bekräftats bära på viruset. Båda är italienare och bor i delstaten Tyrolen nära norra Italien, skriver Wiener Zeitung. 

Hälsoministern i Spanien bekräftade under tisdagen ett fall av coronaviruset i Barcelona. Patienten har testat positivt efter att ha rest till norra Italien, rapporterar Sky News.TV: Lena fast på hotellet med sin man: ”Låst alla grindar”

Hotellet på Teneriffa har inte kunnat ge någon information.

Ministerns videohälsning

https://twitter.com/Iran_NewsRoom/status/1232296588074201090?s=20

Harriet Strandvik fast i corona-karantän på Teneriffa

Över 1 000 personer i karantän på hotellet

Coronaviruset i världen

Coronaviruset identifierades för första gången i staden Wuhan i Kina. I Kina är det omkring 80 000 smittade och drygt 2 660 har dött. 


Sydkorea är ett land som har drabbats hårt av viruset. Tio personer har dött och närmare 1 000 har smittats.


I Japan har fyra dödsfall rapporterats och omkring 850 personer ska vara smittade, där passagerare på kryssningsfartyget Diamond Princess är inräknat. 


16 patienter bar på viruset i Vietnam, men samtliga har tillfrisknat. Enligt vårddepartementet har inga nya fall rapporterats i landet sedan den 13 februari.


Fem fall har bekräftats i Irak. Flera skolor i delar av landet håller stängt.


I Iran bekräftades landets vice hälsominister Iraj Harirchi bära på smittan. 16 personer ska ha dött och närmare 100 ska ha smittats.


I Kuwait har åtta personer bekräftats smittade. 


I Omam har fyra personer bekräftats med viruset.


Sex personer har bekräftats smittade i Bahrain


I Förenade arabemiraten har 13 fall bekräftats.


Under tisdagen bekräftade Kroatien sitt första fall.


I Österrike har två personer bekräftats smittade.


10 personer har dött i Italien och närmare 300 har bekräftats smittade.


I Spanien har ungefär 1 000 turister satts i karantän på ett hotell på Teneriffa. Ett fall har bekräftats i Katalonien.


132 personer har satts i karantän i Turkiet, efter att de anlänt med flyg från Iran, uppger hälsodepartementet.


I USA har 53 personer bekräftats smittade.


Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.