Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Risk för vulkanutbrott på La palma

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Vulkanen Teneguía.
Foto: Erik Schaffer/The Travel Library/REX / TT NYHETSBYRÅN

Vulkanen Teneguía på Kanarieön La Palma riskerar att få ett utbrott, varnar spanska myndigheter.

Det skriver El País.

Över 4 200 skalv har registrerats i vulkanens närområde sedan den 11 september.

De senaste dagarna har förändringar i markytan fått experter för organisationen Pevolca att misstänka att magma bubblar under ytan, skriver El País. Enligt Experterna är det möjligt att magman kan orsaka ett vulkanutbrott de kommande dagarna eller veckorna.

Pevolca har nu risknivån till gul, vilket är mellansteget i en tregradig skala. Myndigheterna manar till lugn men har samtidigt uppmanat allmänheten att vara observant.

Senast Teneguía hade ett utbrott var 1971. Därefter var vulkanen helt lugn fram till 2017, då seismisk aktivitet åter började registreras.

De 4 200 jordskalv som registreras de senaste fem dygnen har haft låg magnitud, men de inträffar allt närmare markytan, vilket tyder på att magman försöker hitta en väg ut.

La Palma är den nordvästligaste av Kanarieöarna. Ön är en populär turistdestination, känd bland annat för sina vandringsleder, de goda möjligheterna till stjärnobservation – och sina vulkaner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.