Sommaren 2018 började med en lång värmebölja redan i maj. Sedan fortsatte det att vara torrt och varmt under stora delar av sommarmånaderna.
SMHI: Mycket under det normala
Grundvattennivåerna sjönk drastiskt och brunnar sinande. Växtligheten avstannade och boskapsdjur skickades på nödslakt.
Under hösten och vintern har det fyllts på med vatten i de små vattenmagasinen, som enskilda grävda eller borrade brunnar. Där är läget gott och till och med bättre än förra året.
Men i de stora grundvattenmagasinen är läget betydligt värre. Enligt SMHI:s uppdateringar är nivåerna nu under eller mycket under det normala i större delen av landet.
”Den nederbörd som kommit under vintern är inte tillräcklig för att de stora magasinens nivåer ska återgå till det normala”, skriver SMHI.
Inför bevattningsförbud 1 april
I östra Svealand och mellersta Norrland ser man de lägsta nivåerna. Och på Gotland, som drabbades hårt vid förra sommarens torka, införs bevattningsförbud över hela ön redan från 1 april.
Enligt region Gotland gäller förbudet:
Bevattning med spridare eller slang.
Biltvätt med slang.
Spa/pool/bassänger får inte fyllas på med kommunalt dricksvatten.
– Förra året var jättetufft och det påverkar oss i år också. Ett eventuellt överskott i vattenmagasinen försvann under sommaren och man bygger inte upp det på en månad, säger Susanne Pettersson, VA-chef på Gotland, till Dagens Nyheter.
”Är lite nervpirrande”
Generellt är utgångsläget sämre än förra året i stora delar landet, vad gäller de stora grundvattenmagasinen. Skulle vi få ännu en torr och varm sommar kan läget bli kritiskt.
– Blir det en normal sommar, säg en sommar som ligger på medelvärden för de senaste 20 åren, känns det relativt lugnt. Blir det varmt lika länge som under 2018 då är det lite nervpirrande – då kan situationen bli tuff, uppger Susanne Pettersson enligt DN.