Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Risk för vattenbrist i stora delar av Sverige

Sommaren 2018 drabbades jordbrukarna av långvarig torka och brist på foderväxter till djuren.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sinande brunnar är en konsekvens när grundvattennivåerna sjunker.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Tycker du att det har regnat och snöat mycket i vinter?

Det är ändå inte tilltäckligt för att fylla upp de stora grundvattenmagasinen, varnar SMHI.

Faktum är att vattenläget är sämre än krisåret 2018 och bevattningsförbud är redan på gång.

Sommaren 2018 började med en lång värmebölja redan i maj. Sedan fortsatte det att vara torrt och varmt under stora delar av sommarmånaderna.

SMHI: Mycket under det normala

Grundvattennivåerna sjönk drastiskt och brunnar sinande. Växtligheten avstannade och boskapsdjur skickades på nödslakt.

Under hösten och vintern har det fyllts på med vatten i de små vattenmagasinen, som enskilda grävda eller borrade brunnar. Där är läget gott och till och med bättre än förra året.

Men i de stora grundvattenmagasinen är läget betydligt värre. Enligt SMHI:s uppdateringar är nivåerna nu under eller mycket under det normala i större delen av landet.

”Den nederbörd som kommit under vintern är inte tillräcklig för att de stora magasinens nivåer ska återgå till det normala”, skriver SMHI.

Inför bevattningsförbud 1 april

I östra Svealand och mellersta Norrland ser man de lägsta nivåerna. Och på Gotland, som drabbades hårt vid förra sommarens torka, införs bevattningsförbud över hela ön redan från 1 april.

Enligt region Gotland gäller förbudet:

Bevattning med spridare eller slang.

Biltvätt med slang.

Spa/pool/bassänger får inte fyllas på med kommunalt dricksvatten.

– Förra året var jättetufft och det påverkar oss i år också. Ett eventuellt överskott i vattenmagasinen försvann under sommaren och man bygger inte upp det på en månad, säger Susanne Pettersson, VA-chef på Gotland, till Dagens Nyheter.

”Är lite nervpirrande”

Generellt är utgångsläget sämre än förra året i stora delar landet, vad gäller de stora grundvattenmagasinen. Skulle vi få ännu en torr och varm sommar kan läget bli kritiskt.

– Blir det en normal sommar, säg en sommar som ligger på medelvärden för de senaste 20 åren, känns det relativt lugnt. Blir det varmt lika länge som under 2018 då är det lite nervpirrande – då kan situationen bli tuff, uppger Susanne Pettersson enligt DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.