Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Risk för utbrott av jättevulkanen i Italien

Uppgifterna om aktivitet under en av Italiens största vulkaner, Campi Flegrei, har funnits sedan 1950-talet.
Foto: Yuriy Brykaylo / YURIY BRYKAYLO COPYRIGHTED
I närheten finns även Mount Vesuvius.
Foto: Cesare Abbate / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

LONDON. Oron växer i Italien för att jättevulkanen Campi Flegrei ska få ett utbrott.

Lokala politiker vill nu ha svar på hur befolkningen ska skyddas, skriver Napoli Today.

Uppgifterna om aktivitet under en av Italiens största vulkaner, Campi Flegrei, har funnits sedan 1950-talet men under de senaste månaderna har forskare bekräftat att den har tilltagit. I en rapport som publicerades förra månaden uppgavs att gasbildningen nu sker med sådan hastighet att det kan leda till allvarliga konsekvenser – i värsta fall att vulkanen kan vara på väg att explodera, skriver Daily Express.

Tätbefolkat område

Forskarna underströk samtidigt att det är svårt att bedöma rörelserna vilket också innebär en stor utmaning för de italienska myndigheterna. Det berörda området kring Neapel är ett av de mest tätbefolkade i världen, med omkring tre miljoner invånare. De direkt berörda runt vulkanen beräknas till omkring en halv miljon människor.


LÄS OCKSÅ: Supervulkanen Campi Flegrei är på väg att vakna


Enligt Napoli Today har lokala politiker i området nu krävt svar kring hur befolkningen ska kunna skyddas.

Forskarna säger dock i sin rapport att det är svårt att förutspå hur och när ett utbrott kan inträffa.

“Det står inte klart om det kan kulminera i ett utbrott och om så sker, under vilken tidsperiod”, skriver forskarna i rapporten.

Höjt varningsnivån

Sedan 2012 har italienska myndigheter höjt varningsnivån för vulkanen, från en grön till en gul, vilket innebär att den måste stå under övervakning av expertis. Den varningen upprepades nyligen efter nya signaler om att aktiviteten tilltagit.

Senaste gången vulkanen hade ett utbrott var 1538, men då i en liten skala.

I närheten finns även Vesuvius, som begravde flera bosättningar efter ett utbrott för 2 000 år sedan. Den betraktas också vara en aktiv vulkan, skriver Daily Mail. Vulkanens utbrottscykel har bedömts till 20 år, vilket gör att den har gått långt över tiden för att få ett nytt utbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.