Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix
 Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix

Risk för ny SAS-kris - avtal kan rivas upp

Publicerad

SAS krisuppgörelse med fackförbunden kan vara ogiltig.

Nu vill ett av facken att avtalet rivs upp, enligt norska Nettavisen - vilket kan kasta in flygjätten i en ny kris.

Efter fyra dygn av hårda förhandlingarna mellan SAS-facken och SAS-ledning på huvudkvarteret på Kastrup i slutet av november räddades flygjätten från konkurs. Många pustade ut när krisuppgörelsen och de nya äntligen avtalen var i hamn.

Men krisen för SAS är långt i från över.

Nu hävdar ett av fackförbunden, Norsk Kabinforening, att avtalet är ogiltigt. Anledningen är att deras styrelseordförande Elisabeth Goffeng skrivit under avtalet trots att hon inte haft styrelsens godkännande, enligt norska Nettavisen.

Därmed kan hela avtalet med de 900 medlemmarna i Norsk Kabinforening vara olagligt, menar flera toppjurister som tidningen talat med.

"Inte bindande"

Elisabeth Goffeng har nu fått sparken som ordförande. Enligt källor till tidningen vill Kabinforeningen nya styrelse teckna ett nytt kollektivavtal med SAS.

Men det får kalla handen från SAS-ledning som hävdar att det gamla avtalet gäller. Överrenskommelsen var ett krav för att det krisdrabbade företaget skulle få sina krediter om 3,5 miljarder kronor, förutsättningen för att inte gå i konkurs.

Professor Geir Woxholth vid Universitetet i Oslo är av en annan åsikt.

– Avtalet mellan NKF och SAS som skrevs under den 19 november 2012 är inte bindande, säger han till Nettavisen.

Turerna lär fortsätta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag