Risk för mutor hos Migrationsverket

Anders Danielsson, är generaldirektör på Migrationsverket.
Foto: Pelle T Nilsson / FOTO: PELLE T NILSSON/AOP-IBE/AL

Riksrevisionen riktar kritik mot Migrationsverket på flera punkter efter sin årliga granskning.

Vid ärendehandläggningen så kan det finnas risk för korruption, skriver Riksrevisionen i sin rapport.

Dessutom ska Migrationsverkets tillsynsmyndighet sakna klara rutiner.

Riksrevisionen har nu lämnat i en revisionsrapport redovisat för sin årliga granskning av myndigheten Migrationsverket. Det som Riksrevisionen granskat är myndighetens skydd mot eventuella oegentligheter, om det förekommit någon opassande påverkan samt dess årsredovisning för år 2015.

I rapporten tar Riksrevisionen upp ett antal punkter som de anser att Migrationsverket måste se över.

Riktar kritik mot rutinerna

Under år 2015 så har Migrationsverket infört en så kallad tillsynsmyndighet. Den ska undersöka och bedöma misstänkta fall av oegentligheter inom myndigheten och den startades upp efter tidigare rekommendationer från Riksrevisionen. Enligt deras senaste granskning så har tillsynsmyndigheten lett till att Migrationsverkets skydd mot eventuella oegentligheter nu förbättrats.

Men samtidigt riktar Riksrevisionen också kritik mot att tillsynsmyndigheten saknar fastställda styrdokument och tydliga rutiner. Dessutom menar Riksrevisionen att det är oklart hur de som arbetar på myndigheten ska agera om de misstänker några oegentligheter.

Riksrevisionen menar att detta sedan leder till att förutsättningarna för att tillsynen sker på ett enhetligt sätt försämras.

Skulle kunna leda till korruption

Dessutom riktar Riksrevisionen kritik mot Migrationsverkets ärendehandläggning. De menar att handläggare har allt för stor möjlighet att välja vilka ärenden de ska ta. Dessutom tas också vissa beslut av bara en handläggare.

Riksrevisionen menar att detta skulle kunna leda till korruption. Därför föreslår de bland annat att handläggarnas valfrihet begränsas och att myndigheten inför ett system som säkerställer tvåpersonsbeslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.