Den nya smittan covid-19 kan påverka hela världens läkemedelsförsörjning - även Sveriges.
– Det är mycket sannolikt att tillgången till läkemedel i Sverige kan komma att påverkas kopplat till covid-19, säger Bengt Mattson som är sakkunnig vid Läkemedelsindustriföreningen, LIF.
En stor del av de aktiva substanserna i läkemedel, exempelvis ämnet paracetamol i Alvedon, tillverkas i Kina och Indien.
– Det har stängts läkemedelsfabriker i drabbade områden i Kina. Även leveranskedjor störs när man sätter städer och regioner i karantän, säger Bengt Mattson.
Enligt Bengt Mattson är risken för brist störst när det gäller vanliga lite äldre läkemedel där patentet gått ut. Det kan vara allt från cancerläkemedel till smärtstillande medicin. Kopior av originalläkemedel, generika, tillverkas i regel lågkostnadsländer.
– När det gäller generika är priset det enda kan kan konkurrera med. En stor del av de här läkemedlen, man brukar tala om mellan 40 och 70 procent, tillverkas i Kina och Indien, säger Bengt Mattson.
Enligt organisationen för generikatillverkning, Medicines for Europe, ligger hundratals fabriker som gör läkemedel för den globala marknaden i Kinas värst smittdrabbade områden. Exempelvis finns 100 anläggningar i de utsatta provinserna Hubei och Zheijang.
Läkemedelsföretagen får svårare att leverera
Av kostnadsskäl håller läkemedelsföretagen allt mindre lager, man tillverkar ”on demand”. I slutet av förra veckan rapporterade amerikanska Läkemedelsverket FDA om restsituationer, att företag inte kan leverera läkemedel. Bengt Mattson har själv fått signaler under helgen från läkemedelsföretag att de har svårt att leverera på grund av störningar orsakade av coronavirusepidemin.
– Ju längre situationen pågår, desto tommare blir lagren, säger Bengt Mattson.
Sverige riskerar också få brist på olika typer av läkemedel som är generellt kopplade till virus och influensa.
– Vi ser redan nu att konsumtionen ökar. Människor preppar, hamstrar medicin precis som de gör med mat. Sådana som du och jag använder vid influensa och feber som värkmediciner som Alvedon och Ipren.
Enligt Bengt Mattson finns också risk för brist på vissa antivirala mediciner som används vid exempelvis HIV, mers, ebola och sars och som nu prövas mot covid-19.
– Det handlar ju om en global efterfrågan.
Att länder stryper sin export av läkemedel, sjukvårdsprodukter och skyddsutrustning ökar bristen. Under onsdagen rapporterade exempelvis BBC att Indiens regering begränsat exporten av 26 viktiga substanser. Däribland flera olika antibiotika, hormonet progesteron och vitamin B12. Stephen Foreman från Oxford Economis säger till BBC att det redan finns tecken på att råvarubristen ökar priserna.
Ingen vet hur tillgången egentligen ser ut
Ingen organisation eller myndighet har en total bild av läkemedelstillgången. De flesta läkemedelsföretag är globala. Vilka mediciner som tillverkas i Kina och hur lagren ser ut vet bara bolagen själva. Av konkurrensskäl håller företagen det hemligt.
Oroande och otillfredsställande, tycker Johan Waller, vd på Sveriges Apoteksförening.
– Vi vet inte vilka mediciner det riskerar att bli brist på, om det är livsviktiga eller mindre viktiga läkemedel. Vi vet heller inte när det i så fall kan bli, om det händer om en månad eller om sex månader.
– Det här visar hur sårbar vår läkemedelsförsörjning är.

Idag hade Socialdepartementet ett möte med LIF och berörda myndigheter. Johan Waller vill att läkemedelsindustrin lägger korten på bordet.
– Socialminister Lena Hallengren måste kräva svar från läkemedelsföretagen. Om vi inte får veta hur vi kan påverkas som samhälle kan vi heller inte förbereda oss och hitta alternativa behandlingar.
Slut på munskydd och ont om handsprit
Munskydden är slut i princip på alla apotek, enligt Johan Waller.
– Handsprit är också problematiskt att få tag i även om apoteken fortfarande får leveranser.
Nu varnar svenska medicinteknikföretag för brist på material - även till sjukvården. Det handlar exempelvis om andningsmasker, visir, skyddshandskar och engångskläder. Branschorganisationen Swedish Medtech har skickat en enkät till sina 180 medlemsföretag. Hittills har 84 svarat, flera av de största. Tre av tolv företag som tillverkar skyddsutrustning rapporterar att de redan har brist. Åtta förutser att att de kommer att få brist.
Av elva företag som tillverkar produkter för behandling och diagnostik, som kanyler och provrör, svarar fem att de redan har produktionsbegränsningar och en att de riskerar att få det.
– Det är en oroande situation, även om läget är under kontroll i dagsläget, säger vd:n Anna Lefevre Skjöldebrand.
Underleverantörer i Kina ställer till problem
Av tolv företag med underleverantör och tillverkning i Kina ser fem att de kan få svårt att producera till den svenska marknaden.
– Vi är sårbara och beroende av vår omvärld. Ingen industri är immun mot att länder stänger ner gränser och stoppar leveranser, säger Anna Lefevre Skjöldebrand och tillägger:
– Vi har även tidigare understrukit vikten av att ha produktion i Sverige, då har vi även forskning och utveckling här.
De medicintekniska företagen ser en ökad efterfrågan, även från andra länder och hjälporganisationer som Röda Korset. Men de prioriterar sina tidigare kunder, exempelvis Sveriges regioner.
Anna Lefevre Skjöldebrand poängterar att Apotekstjänst tidigare leveransproblem tydligt visade hur sårbar sjukvården är, då var sjukhus exempelvis tvungna att ställa in operationer.
– Coronaviruset ställer saker på sin spets. Nu måste vi förbereda oss på en bristsituation och samla oss kring hur vi ska möta det och fördela resurserna mest effektivt.
Brist på munskydd, värktabletter och antibiotika
■ Munskydden är i stort sett slut på svenska apotek.
■ Handsprit börjar det också bli svårt att på tag på.
■ Exakt vilka läkemedel Sverige riskerar att få brist på är svårt att förutsäga i förväg eftersom läkemedelsbolagen håller sin information hemlig. Här är några läkemedelsgrupper som kan vara i riskzonen på grund av smittutbrott i Kina och Indiens exportrestriktioner.
■ Vanliga febernedsättande och smärtstillande mediciner. Kina är en stor exportör av både ibuprofen och paracetamol.
■ Kina är också en stor leverantör av steroiden hydrokortison och en viktig producent av den blodförtunnande medicinen heparin.
■ En rad olika antibiotika. Kina är en stor producent av penicillin. Indien inför nu restriktioner för export av antibiotika som tinidazol, metronidazol, kloramfenikol, erythromycin, neomycin, clindamycin och ornidazole.
■ Indiens nya restriktioner omfattar även den smärtlindrande medicinen acetaminofen, hormonet progesteron, den antivirala medicinen aciclovir och vitaminerna B1, B6 and B12.
■ Olika typer av läkemedel mot virus, som antiretrovirala mediciner mot HIV och Aids, kan också vara i riskzonen. Bland annat har WHO har varnat för en ökad efterfrågan eftersom de nu testas på coronasmittade patienter.
Källor: South China Morning Post, Business Insider, ardiovascularbusiness.com, The New York Times