FARLIGAST I SVERIGE. Daniel Maiorana ledde gänget Fucked for life nu sitter han i fängelse. Två gånger har han fritagits med hjälp av sina kumpaner. FFL betraktas som det farligaste gänget i Sverige. Johan Åkerlund, gruppchef för polisens sektion mot gängkriminalitet, beskriver dem så här: "De är multikriminella, de tänker brott från att de vaknar till att de lägger sig. 365 dagar om året". Foto: Martina Huber
FARLIGAST I SVERIGE. Daniel Maiorana ledde gänget Fucked for life – nu sitter han i fängelse. Två gånger har han fritagits med hjälp av sina kumpaner. FFL betraktas som det farligaste gänget i Sverige. Johan Åkerlund, gruppchef för polisens sektion mot gängkriminalitet, beskriver dem så här: "De är multikriminella, de tänker brott från att de vaknar till att de lägger sig. 365 dagar om året". Foto: Martina Huber

Risk för gängkrig

Publicerad
Uppdaterad
Gangstergängen befaras växa i den ekonomiska krisen - och risken för nya gängkrig ökar.
Samtidigt får polisen alltmer sofistikerade metoder att slå tillbaka.
Genom ett nytt datasystem kan polisen nu kartlägga och ranka de kriminella organisationerna i Sverige. Enligt en sammanställning är Fucked for life (FFL) värst.
- Nu kan vi se vilka som är farligast, säger Markus Grundtman, chefsanalytiker vid länskriminalen i Stockholm.
Tidigare har mc-gängen lyfts fram som de mest brutala.
Men en pågående kartläggning från länskriminalen visar att organisationen FFL (Fucked for life) anses vara den farligaste organisationen. Gänget har sin bas i Tumba söder om Stockholm
- De har stor kapacitet och är väldigt aktiva inom olika brottsområden. De är aktiva vad gäller stölder och vapenhantering samt har visat stor kapacitet på att använda våld. De har en bred brottsbild, säger Markus Grundtman chefsanalytiker vid länskriminalen i Stockholm.
FFL bildades under senare delen av 90-talet.
Daniel Maiorana, som fritogs tillsammans med Tony Olsson från Hall 2004, har pekats ut som en ledargestalt.
Han avtjänar just nu ett fängelsestraff för bland annat rån fram till 2010.

Enligt polisen har FFL en kärna på 5- 10 personer som rekryterar extra personer beroende på vad de ska göra.
De har flera gånger visat att de är kapabla att planera och genomföra stora aktioner.
- Drivkraften är pengar och deras brott är ofta spektakulära. De misstänks bland annat ligga bakom värdetransportrånet i Hallunda 2005, säger Johan Åkerlund, gruppchef för sektionen mot gängkriminalitet, vid polisen i Södertörn.
Just det rånet visar, enligt honom, hur farlig och välorganiserad gruppen är. Flera bilar sattes i brand före rånet som en avledande manöver och värdetransportbilen sprängdes sedan i luften.
- Tänk om de laddat sprängladdningen fel. Det satt folk på McDonald's i närheten och det fanns en Shellmack precis bredvid.
- Vad skulle ha hänt om det blivit en jättebrand som spridit sig till macken samtidigt som man stängt av hela E4:an. Där fanns massor av människor som inte kunde ta sig någonstans.
- Det hade kunnat få katastrofala följder, flera hundra människor hade kunnat dö, säger Johan Åkerlund.
Han tillägger:
- De är hänsynslösa i sitt agerande. De vill visa sig duktiga och deras fåfänga tar överhanden. Det är därför man kan säga att de är livsfarliga.
- Deras vilja och sätt att nå framgång står högre än andra människors liv.

I kampen mot gängen
har nu länskriminalpolisen i Stockholm arbetat fram ett nytt datasystem för att kartlägga de kriminella organisationerna för att lättare fokusera på rätt personer.
- Nu kan vi tanka av alla system på en gång och se relationer mellan nätverken. Det som förut tagit några månader kan vi göra på några dagar, säger Markus Grundtman.
I databasen sammanställs information om hur många gånger en person är registrerad och för vilka typer av brott.
Personerna kartläggs utifrån vilken kriminell grupp de tillhör. Sedan summeras de olika kriterierna.
I en sammanställning redovisas en lista på vilka personer som är farligast i olika gäng och inom olika områden.
- Då kan vi göra targetlistor och mållistor. Vi ser vilka personer som är ledande, vilken roll de antas ha, om de exempelvis är specialiserade på vapenhantering eller ekonomi, säger han.

Det är den nya kartläggningen som gjort att polisen nu kan peka ut FFL som den värsta kriminella organisationen i Sverige i dagsläget.
- De allra flesta tror att MC-gängen är farligast. Men när vi objektivt väger dessa mot farlighet för samhället visar det sig att det inte är de som slår i taket, säger Markus Grundtman.
Thord Modin, chef för rikskriminalens underrättelseenhet, är inne på samma spår:
- I dag finns det flera grupper och kriminella nätverk som är aggressivare i sin brottsliga verksamhet och som har minst lika stor våldspotential som en MC-klubb.
Arbetet mot kriminella nätverk är extra viktigt just nu när lågkonjunkturen slår hårt mot Sverige och resten av Europa. Genom att nya internationella ligor söker sig till Sverige kan de kriminella nätverken öka.

Polisen har redan nu
sett hur ökända, farliga ligor har etablera sig i Sverige.
- Vi har indikationer på att Black Cobra från Danmark har tagit sig över sundet. Det nätverket har visat sig vara vassare än de etablerade mc-gängen i Danmark. Hells Angels och Bandidos har fått vika ner sig för dem, säger Johan Åkerlund.
Polisen befarar att ännu fler organisationer kommer försöka få fotfäste i Sverige.
- Om grannländerna går in i en ännu svårare ekonomisk fas finns risken att vi får en ökad brottslighet från dessa länder, säger Thord Modin.
Han poängterar att arbetslöshet inte per automatik innebär ökad brottslighet.
- Men arbetslösheten leder till att de som redan befinner sig i ett utanförskap blir fler. Då blir de rekryteringsbara till olika gänggrupperingar, säger han.
Enligt Klas Friberg, tillförordnad biträdande länspolismästare i Västra Götaland är det framför allt den ekonomiska brottsligheten som ökat inom de kriminella nätverken.
- Vi ser att etablerade kriminella aktörer på hög nivå är inblandade i ekonomisk brottslighet. Det har blivit mycket vanligt med bulvaner och målvakter och att det bildas nya bolag för att göra det möjligt att "tvätta pengar", säger han.
- Framför allt gäller detta inom byggbranschen, nöjes- och restaurangbranschen och inom bemanningsföretag.

Han ser också fler risker med att nya internationella nätverk etablerar sig i Sverige.
- Det kan bli våldsamma konflikter. Antingen söker de kontakt och vill samarbeta med befintliga organisationer - eller så blir det konkurrens genom att de försöker ta egna marknadsandelar och då finns risken för nya gängkrig.
Vid sidan av den nya databasen och kartläggningen som länskriminalen arbetar med ska ett EU-finansierat projekt inledas vid Södertörns polisdistrikt i höst.
"The Stockholm gang intervention and prevention project" har en budget på sammanlagt tolv miljoner kronor. 70 procent finansieras av EU-medel.
- Målet är att det ska mynna ut i en handbok för att bekämpa de kriminella gängen, säger Johan Åkerlund, gruppchef för sektionen mot gängkriminalitet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag