Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rishi Sunak öppnar för stridsflyg till Ukraina

Hugo von Essen om tror att Ukraina kommer få stridsflyg från väst under året.
Zelenskyj besökte Storbritannien och vädjade om mer vapen.
Foto: HOLLIE ADAMS / POOL / EPA / TT
Brittiska Typhoon kan bli aktuellt att skicka till Ukraina.
Foto: Claire Hartley/ Bav Media/ Shutterstock/ IBL

Storbritannien överväger att skicka stridsflyg till Ukraina.

”Ingenting är uteslutet”, säger premiärminister Rishi Sunak och lovar att landet ska börja utbilda det ukrainska flygvapnet.

– Försvarsminister Ben Wallace utreder vilka flygplan som kan bli aktuella, säger Sunak men understryker att planen isåfall är på lång sikt.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Storbritannien och premiärminister Rishi Sunak på onsdagen, bland annat i syfte att vädja om mer vapen till kampen mot de ryska invasionsstyrkorna. 

– Våra förråd börjar tömmas. Utan nya, moderna vapen kommer kriget att bli stillastående, vilket inte kommer att leda till något gott för någon, sa Zelenskyj.

Samtidigt sa han också att Rishi Sunak uttryckt en önskan om att tillhandahålla stridsflyg till Ukraina. 

– Ingenting är uteslutet. När det gäller stridsflyg har det givetvis varit en del av samtalet, det är därför vi under dagen meddelat att vi ska börja träna det ukrainska flygvapnet i flyg med Nato-utrustning, säger Rishi Sunak och tillägger att försvarsminister Ben Wallace nu utreder vilka flygplan som skulle kunna bli aktuella.

Men, varnar Sunak, att utbilda de ukrainska piloterna i att flyga med exempelvis brittiska Typhoon kommer ta ett tag.

– För att vara tydlig: Det här är en långsiktig lösning snarare än ett försök till att utöka förmågan kortsiktigt. De (Typhoon) är väldigt sofistikerade och det kan ta tre år att träna upp en pilot, sa Sunak varpå Zelenskyj svarade:

– Jag visste inte att det tog så lång tid, men kom igen nu, vi kommer att skicka piloter till er om redan tränat i två och ett halvt år.

Zelenskyj tackade för planen på förhand

Zelenskyj avslutade sitt besök, innan han fortsatte till Frankrike och Tyskland med samma vädjan, med att ge talmannen i det brittiska underhuset en pilothjälm med texten: ”Vi har frihet – ge oss vingar att försvara den med”.

– Jag lämnar parlamentet i dag med ett stor tack på förhand för de engelska planen, sa han enligt BBC.

Ryssland har reagerat med ilska på Storbritanniens planer och varnar för ett svar om de gör verklighet av dem. I ett uttalande skriver den ryska ambassaden i London:

”Vi vill påminna London: I händelse av ett sådant scenario kommer dödssiffran för ytterligare eskalering, liksom de militärpolitiska konsekvenserna för hela Europa och världen, helt är på Storbritanniens ansvar.  

Ryssland vet hur man svarar på eventuellt fientliga handlingar från den brittiska sidan.”

Kullarna runt Bachmut fulla med döda Wagnersoldater

Drönarbilderna visar resultatet av kanonmatstaktiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.