Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunalrådens dom: Inte tillräckligt, Löfven

Stefan Löfven sommartalade i värmländska Björneborg.
Socialminister Lena Hallengren och statsminister Stefan Löfven när förslaget presenterades.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för M.
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfvens utökade ”Robin Hood-skatt” och flört med landsbygden sågas och hyllas bland glesbygdens kommunalråd. 

Flera uppskattar förslaget, men menar samtidigt att det är för lite pengar. 

– Det är inte tillräckligt. Fem miljoner kronor räcker inte för att utjämna skillnaderna och få ett likvärdigt system, säger Mathias Haglund (S), kommunalråd i Vindeln kommun. 

Statsminister Stefan Löfvens utspel under sommartalet i Björneborg, Värmland, om att lands- och glesbygd ska få mer pengar i utjämningssystemet, möter både ris och ros. 

– Bara i region Värmland kan det ge ett tillskott i 250-miljonersklassen, sa statsministern.

Förslaget om utökad Robin Hood-skatt

• Utjämningssystemet i Sverige finns till för att ge kommuner och landsting ”likvärdiga ekonomiska förutsättningar”. Det innebär att pengar omfördelas från rikare till fattigare kommuner och landsting. Det gör att den ibland kallas ”Robin Hood-skatten”.

• Systemet består i dag av fem delar:

Inkomstutjämning, kostnadsutjämning, strukturbidrag, införandebidrag och regleringspost. Det är kostnadsutjämningen regeringen vill göra om.

• I och med regeringens förslag kommer omfördelningen inom kostnadssystemet att öka – både för kommuner och landsting. Enligt Socialdemokraterna från totalt 9,7 miljarder kronor till 11,5 miljarder kronor.

Ökningen för landstingen blir från 2,2 miljarder kronor till 3 miljarder.

• I det nya utjämningssystemet ska man ta större hänsyn till gles bebyggelse, men också till faktorer som kort utbildningsbakgrund, låg inkomst och ohälsa.

• Siffror från Socialdemokraterna visar att en mindre stad eller landsbygdskommun som i dag får cirka 1 000 kronor per invånare kan få nästan dubbelt så mycket pengar: 1 900 kronor per invånare. En större stad och kommuner i närheten som får närmare 600 kronor per invånare beräknas kunna få drygt 800 kronor per invånare, medan storstäder och storstadsnära kommuner som får drygt 1 000 kronor per invånare väntas få drygt 800 i stället.

Källa: SKL, Socialdemokraterna

En summa som, enligt Löfven, skulle räcka till exempelvis 350 sjukskötersketjänster.

– Så det är en rejäl slant, sa han under talet.

Flera moderater är kritiska, bland andra partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. 

Elisabeth Svantesson (M) kommenterar Stefan Löfvens sommartal.

Hon menar att ansvaret för klyftan mellan stad och landsbygd faller tungt på Löfven. 

– Han har haft ansvar under fem år, där den grova brottsligheten har ökat, där vårdköerna har blivit väldigt väldigt långa och där klyftorna mellan stad och land men också mellan människor har ökat. Han har fortfarande inga svar på hur han ska lösa det här utan skyller på andra. 

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för C.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson, Emil Källström, välkomnar de föreslagna förändringarna – men tycker inte att det är särskilt nytt. 

– Det här är ett allt annat än nytt förslag. Vi fick ett utredningsförslag med den här innebörden för knappt ett år sedan och jag anser att utredningen om en förändrad kostnadsutjämning i grunden är klokt. Det innebär att de kommuner som skulle behöva bättre förutsättningar, inte sällan små landsbygdskommuner, skulle få något mer resurser för att leverera välfärd till sina medborgare. I grunden är det en klok prioritering, säger han. 

– Det här har vi sagt under en längre tid och det har inte förändrats bara för att Stefan Löfvens talskrivare har låtit sig inspireras av det. 

Elisabeth Svantesson säger att det är uppenbart att utjämningssystemet behöver reformeras, hon ifrågasätter dock att större kommuner som Malmö skulle tjäna på Socialdemokraternas nya förslag.

– Att kommuner behöver mer pengar generellt är jag den första att skriva under på. Då krävs det tuffa prioriteringar men det krävs också en tillväxtpolitik, alltså hur kakan ska växa så att vi har mer att fördela. Och där står Stefan Löfven helt tomhänt, säger Svantesson. 

Moderata kommunalrådet: ”Frågan är om det blir omfattande nog”

Stig Bertilsson, M, kommunalråd i Bengtsfors har krävt omfördelning och under söndagsmorgonen publicerades ett reportage i Expressen där han sa:

– Det är obegripligt att rika, stora kommuner inte tagit en större del. Man får vara med och betala nu. 

Stig Bertilsson (M), kommunalråd i Bengtsfors.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Efter att ha hört om regeringens förslag säger han:

– Min spontana reaktion är att det är positivt och jag tror man förstår problemen men frågan är om det blir omfattande nog. 

Enligt Stig Bertilsson har staten fört över allt mer kostnader på kommunerna. Bland annat på säkerhet och arbetsmarknad, efter att Arbetsförmedlingen försvunnit och poliser med sin frånvaro. Men mest har invandringen kostat, säger han.

– För att det ska bli rättvist krävs en ganska betydande utjämning. Jag är spänd att se vilken nivå Löfven hamnar på, jag är lite rädd att det inte kommer att räcka till, säger kommunalrådet.

S-kommunalrådet: ”En bra början”

Susanne Hansson (S) är kommunalråd i Strömsunds kommun. Hon säger att förslaget är ett steg i rätt riktning, och att det skulle innebära ökade intäkter på 12 miljoner i Strömsunds kommun. Samtidigt menar hon att det inte är tillräckligt för att minska klyftorna mellan små- och storstad.

Susanne Hansson (S), kommunalråd i Strömsunds kommun.
Foto: Pressbild

– Nej, det är det inte men det är en bra början. Vi har svåra lägen i Norrlands inland utifrån att befolkningsutvecklingen ser ut som den gör. Vi har många äldre och en minskade befolkning och det gör att skatteintäkterna minskar. Det är en utmaning för våra kommuner här uppe, säger Susanne Hansson.

Stockholmsmoderaterna sågar förslaget som de menar kommer kosta Stockholm 1,6 miljarder kronor. 

Irene Svenonius (M), regionstyrelsens ordförande i Stockholm.
Foto: ANN JONASSON

– Det är en enorm besvikelse att Socialdemokraterna i dag lämnat beskedet att de sviker 2,3 miljoner invånare i Region Stockholm. Beskedet innebär en höjd skatt eller besparingar som motsvarar kostnaden att driva hela Södertälje sjukhus, säger Irene Svenonius (M) regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande. 

”Något måste ske om hela Sverige ska kunna leva”

Efter valet förra hösten tog Oberoende realister makten i Hagfors. Det nya partiet leds av polisen tillika kommunalrådet Jens Fischer.

Han säger att det skulle vara enormt betydelsefullt om förslaget går igenom, men han är försiktigt optimistiskt tills det faktiskt gått igenom. 

– Klart det kommer ge en bättre ekonomisk situation, men det här har vi efterlyst förut. Något måste ske om hela Sverige ska kunna leva, säger Jens Fischer. 

Han tycker det är svårt att förutsäga om förslaget är tillräckligt för att minska klyftorna mellan stor- och småstad. 

– Det är svårt att sia om hur långt det här räcker men det är i alla fall en början. En fortsättning måste ske kring det här.  Jag har tidigare sagt att det inte är någon idé om staten har en jättegod ekonomi när kommuner runtom i landet har det jättekämpigt. Då får man släppa på handbromsen och göra riktade satsningar, säger han. 


Jenny Madestam kommenterar Stefan Löfvens sommartal.

Vindelns kommunalråd: ”Det är inte tillräckligt” 

Vindelns kommunalråd Mathias Haglund (S) säger att utjämningsförslaget är helt nödvändigt för att kunna utjämna skillnaderna mellan rika och fattiga kommuner. Men riktar samtidigt kritik mot förslaget. 

– Det är inte tillräckligt. Fem miljoner kronor räcker inte för att utjämna skillnaderna och få ett likvärdigt system, säger Mathias Haglund.

”Fem miljoner kronor räcker inte”, säger Mathias Haglund (S), kommunalråd i Vindeln.
Foto: Vindeln kommun / Pressbild

För Vindelns kommun skulle förslaget innebära en ökad intäkt på fem miljoner. Samtidigt fattas det 30 miljoner kronor och tillskottet skulle endast resultera i en liten dämpning. 

– Fem miljoner är välkommet men vi kommer ändå tvingas utföra stora förändringar. Det kommer inverka på förhållanden som människor lever och försämra det kommunala utbudet, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.