Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ripons fönster sprängdes bort: ”Som en mardröm”

Ripon Chowdhurys lägenhet skadades i explosionen.
Ripons fönster krossades av bomben.

Ripon Chowdhury har precis varit i köket och gjort en macka när bomben smällde – och fick hela köksfönstret att explodera. 

– Jag gick ut på balkongen och det såg ut som krig, säger han. 

Klockan var strax före 02.30 natten till tisdagen när Ripon Chowdhury stod i sitt kök i Husby för att göra en macka. Strax efter exploderade en bomb utanför. 

– Precis när jag var på väg till vardagsrummet hörde jag en kraftig smäll. Det var bomben som detonerade utanför mitt fönster, säger han. 

I köket var det kaos. Glassplitter låg överallt och alla saker låg huller om buller. Då smällde det igen. 

– Efter tre minuter hörde jag en annan bomb detonera. Jag gick ut på balkongen och det såg ut som krig. Det var helt rökigt i lägenheten och sedan hörde jag min granne skrika, så jag gick dit. Men jag kunde inte komma in för hela balkongkorridoren var full med glasbitar och hennes kök hade rasat. 

Snart hördes sirener i området och polis och räddningstjänst kom till platsen. Först på tisdagseftermiddagen fick Ripon komma hem till lägenheten igen. 

– Det är hemskt. Jag har bott i Sverige i 35 år och har aldrig upplevt en sådan här situation. I två, tre timmar efteråt var jag döv, jag hörde ingenting, säger han. 

– Plaststolarna har spruckit helt. Det är galet. Som en mardröm, säger han.

Ripon är fortfarande upprörd. Han har alltid uppfattat sitt bostadsområde som lugnt. 

– Jag är väldigt trött, man är ledsen. Det är en ilska och en rädsla som man bär i kroppen, jag vill sova men jag kan inte – det rör sig i huvudet hela tiden om bomben. 

Polisen har bommat igen Ripons fönster efter sprängdådet. Glassplitter låg i hela köket, berättar han.

”Går inte att beskriva, var panik”

Jenny Nilsson bor i Kista och vaknade upp tillsammans med sin sambo från den första smällen. 

– Min sambo sprang till fönstret och sa att han såg rök längre bort och trodde att det var en explosion. Jag såg ingenting, så jag tänkte att jag skulle gå och lägga mig igen. Då plötsligt small det till jättehögt i vår byggnad.

Genast var Nilssons sambo säker på att explosionen kom från deras byggnad, eftersom han såg glassplitter regna ned från byggnaden. Paret ska då ha ringt 112.

– Det går inte att beskriva vad man kände, det var panik liksom. Man tror inte att det är sant, eller vet vad man ska göra. 

Efter att ha blivit informerade av polis på plats ska paret ha tagit sig in till ett par vänner inne i stan. De vet heller inte när de åter får tillgång till sin lägenhet.

– De har verkligen varit jätteproffsiga. Nu väntar vi på att ringa vårt försäkringsbolag klockan åtta, när de öppnar, säger Nilsson. 

Boende: ”Mina föräldrar väckte mig”

Två andra som bor i de drabbade områdena är Claudia Cristina Mitrea och Ines Benali. 

– Jag var jätterädd. Mina föräldrar kom och väckte mig och sa att det var två explosioner och att vi måste evakuera huset. Det var jätteläskigt, säger Claudia. 

Ines Benali stämmer in: 

– Det är hemskt. Hur kan man ens komma på tanken att göra något så dumt? Det finns folk som bor här, familjer med småbarn, och jag tycker inte att någon ska behöva uppleva det här – speciellt inte att vakna upp halv tre på morgonen av explosioner. Fönster sprack, dörrar sprängdes, folk var livrädda och jag kan förstå det. 

Claudia och Ines bor i området där två explosioner inträffade under natten till tisdagen.

Både Claudia och Ines har pratat med politiker på plats under dagen och säger att man måste se till att det finns fler poliserna på gatorna. 

– Politikerna kan inte göra så mycket, men jag tycker att de borde hjälpa poliserna som är de som riskerar sina liv. De är så få poliser i dag i samhället för att de har så dålig lön och måste riskera sina liv hela tiden, säger Ines Benali. 

Claudia Cristina Mitrea säger att hon är orolig för vad som kommer att hända nu: 

– Nu känns det okej, men man vet aldrig – tänk om det händer i natt igen? 

”Mamma och pappa sa att det var en bomb”

DN har pratat med Lars som evakuerades av polisen till en tvättstuga alldeles intill fastigheten.

– Vi har bott här i elva år och det har alltid varit lugnt, säger pappa Lars till DN. 

Även sonen Alexander, 10, är med i tvättstugan. Han minns all förstörelse i fastighetens trapphus. 

– Det var overkligt. Jag har lugnat mig nu men jag är arg på den som gjort det här.

Ytterligare en person som bor i ett av de drabbade husen är Loui.

– Jag bor på fjärde våningen och det small på tredje våningen. Hela soffan reste på sig.  Byggnaden har evakuerats. Folk är väldigt skärrade, säger han.

Loui beskriver skadorna på byggnaden som ”mycket stora”.

– Det är massor av glas och balkongräcken som flög i väg. Det var en rejäl tryckvåg, säger Loui.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.