Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rio, 6, har tre föräldrar: ”Väldig tillit till varann”

Cal Orre, är tillsammans med två andra, förälder till sexåriga Rio.
Foto: Privat
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Colourbox

Tre föräldrar i stället för två som turas om att hämta på förskola, läsa sagor och laga middag. Det har sexåriga Rio i Stockholm. 

– Vi kom fram till att om vi skulle ha barn ville vi ha det med minst en till person som kan vara med i föräldraskapet, säger föräldern Cal Orre. 

Sexåriga Rio har tre föräldrar. Cal, Mina och Zafire. Cal och Mina har en relation, och Mina och Zafire har en – men alla turas om att få ihop vardagspusslet och bor ihop i Stockholm. 

Cal Orre, 39, berättar att det kändes som ett naturligt val att göra för att få ihop livet. 

– Jag och Mina började prata för många år sedan om att skaffa barn och i så fall hur, och kom fram till att om vi skulle ha barn ville vi ha det med minst en till person som kan vara med i föräldraskapet. 

– Vi har sett så himla många av våra vänner och andra runtom kring oss som skaffar barn och inte mår särskilt bra i det. Det är väldigt mycket jobb att ha barn på två personer och att strukturera sitt liv kring barnet, då kanske man glömmer bort att man själv behöver ha ett liv också. 

Tillsammans delar de upp föräldraansvaret så lika de kan, där man var tredje dag har ”huvudansvaret” för Rio. När Cal hade fött Rio gjorde det så att hen kunde sova två av tre nätter, och inte upplevde den trötthet som hen såg hos många andra nyblivna föräldrar. Men för att få allt att fungera krävs tillit, säger hen. 

– Det bygger mycket på att vi har liknande värderingar, vi har en väldig tillit till varann.

”Känner sig inte udda”

Cal är positivt överraskad över hur få negativa reaktioner de fått från sin omgivning. Men att gå in i ett flerföräldraskap var dock inte helt lätt.

– Det tog många år innan vi hittade den här lösningen och det beror ju på att det finns ganska få människor som man känner att man kan ha en sådan familj med, och sedan att bygga den tanken till att faktiskt göra det. 

Och Rio då? Hen har en väldigt lugn inställning till sin stora familj.

– Hen är jättemedveten om att alla familjer inte ser ut så här. Men det är inte så att hen känner sig udda på grund av det. Det är bara ett konstaterande, ”jag har tre föräldrar, de flesta andra har bara två”. 

Cal Orre är glad över det liv som hen och hens familj har valt, men önskar att det fanns mer juridiskt stöd i lagstiftningen för deras konstellation med tre juridiska föräldrar, i stället för dagens två. 

– Vi önskar oss en lagstiftning som gör att vi finns, så vi och Rio kan få den en säkerhet som alla andra barn att ha rätt till sina föräldrar, om det skulle hända oss något. Det är en utsatt situation på grund av lagstiftningen gjordes för kärnfamiljen 1948. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.