Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ringhals: ”Gjordes inte som det skulle”

Hör Magnus Thorstensson, ansvarig för råkraftmarknad på Energiföretagen, om vad det innebär för elpriserna i vinter att Ringhals 4 tvingas hålla stängt fram till sista januari: ”Väldigt olyckligt”.
Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg. Bilden föreställer den numera nedlagda reaktor 2.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Collin, presschef på Ringhals.

Det var en felaktig driftläggning av personalen på Ringhals kärnkraftverk som ledde till att reaktor 4 skadades, vilket Kungsbacka-Posten var först att rapportera. 

– Arbetet vid uppstarten efter testet gjordes inte som det skulle helt enkelt. Med hänsyn till de inblandade vill vi inte uttala oss mer om vad som hände, säger Anna Collin, presschef på Ringhals.

Felet kommer att vara åtgärdat först i slutet av januari nästa år och elkunderna i södra Sverige är de som drabbas hårdast av reaktorstoppet.

Det var den 31 augusti som Vattenfall, kärnkraftverket Ringhals ägare, gick ut med ett pressmeddelande om att en av reaktor 4:s större komponenter skadats i samband med uppstarten efter ett årligt underhållsarbete och att det skulle krävas omfattande reparationer – något som skulle ta tre månader.

I tisdags meddelade Vattenfall att reparationerna skulle försenas ytterligare och uppstarten av reaktorn flyttades fram till den 31 januari nästa år.

Kontrollrum på Ringhals.
Foto: JONAS LINDSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ringhals har tidigare kommunicerat att skadan skedde på anläggningens tryckhållare – värmeelementen överhettades och gick sönder – i samband med uppstarten efter underhållsarbetet och att man skulle åtgärda felet och utreda händelsen.

– Det drar nu ut på tiden för att vi behöver bygga upp en fullskalemodell av tryckhållaren. Den är tolv meter hög, mer än två meter i diameter och väger 84 ton. Den behövs för att kunna kvalificera specialverktyg och arbetsmetoder. Personalen måste först kunna träna och testa på modellen då den faktiska komponenten är radioaktiv, säger Anna Collin, presschef på Ringhals.

”Otydliga instruktioner”

Värmeelementen i tryckhållaren överhettades och gick sönder på grund av en felaktig driftläggning, vilket Kungsbacka-Posten var först med att berätta om.

– Arbetet gjordes inte som det skulle helt enkelt. Det handlar inte om någon enskild person. Vi jobbar i skiftlag i kontrollrummet och de arbetar utifrån arbetsordrar och instruktioner när testerna görs, säger Anna Collin.

Det är alltså Ringhals personal som gjort fel?

– Det var en felaktig driftläggning ja. Av hänsyn till de inblandade vill vi inte säga mer. Det var ingen stress utan ett lugnt arbetspass och det är rutinerad personal och vi har nu förtydligat alla instruktioner och rutiner.

Är det ett kompetensfel?

– Nej

Ett slarvfel?

– Nej, absolut inte.

Vad är det då?

– Instruktionerna kan ha varit otydliga liksom rollfördelningen. Allt är instruktionsstyrt i kontrollrummen, checklistor kan man säga.

Personalen har inte följt instruktionerna alltså?

– Det är duktiga personer det här…det kan ha varit att instruktionerna inte varit tydliga nog. Driftläggningen har inte skett på rätt sätt. Det kan vi konstatera.

Anna Collin säger också att det är Ringhals som gör sina egna instruktioner och utformar checklistorna vid kontroller.

De instruktioner som ni utfärdat har alltså inte följts?

– Om det är en missuppfattning eller vad det är, det har inte gått till på det sättet det skulle ha gjorts.

Reaktor 4 är en av två reaktorer på Ringhals kärnkraftverk och producerade under 2021 8,2 TWh – det motsvarade då 16 procent av vad samtliga kärnkraftreaktorer producerade totalt i Sverige eller motsvarande fem procent av hela den samlade elproduktionen.

Christian Holtz, elprisanalytiker.
Foto: Merlin & Metis / Merlin & Metis

Driftstoppet leder också nu till än högre elpriser – främst i södra Sverige – som redan är hårt drabbat.

– Det kommer få stora konsekvenser för elpriserna i elområde 3 och elområde 4, har Christian Holtz, elprisanalytiker hos Merlin & Metis AB tidigare sagt till Expressen.

Anna Collin säger att hon ännu inte vet vad kostnaden för de trasiga komponenterna och reparationsarbetet kommer att uppgå till.

Johannes Grunselius gästade Börskoll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.