Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ringhals 3 på halv effekt under ett dygn

20 tips: Så sparar du el hemma.

Reaktor 3 i Ringhals kärnkraftverk kommer att gå på halv effekt i drygt ett dygn den 10 december, rapporterar Dagens Nyheter. 

Anledningen är en kontroll av generatorn på grund av ett generiskt fel, uppger Anna Wallrud, ställföreträdande presschef vid Ringhals till tidningen.

Att Ringhals 3 går på halv effekt sker samtidigt som två andra reaktorer vid svenska kärnkraftverk inte är igång, vilket ger risk för ett ansträngt läge i det svenska energisystemet.

Det handlar om reaktor 3 vid Oskarshamns kärnkraftverk som kommer att bli tagen ur drift för underhåll 9-18 december. Dessutom är reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk avställd för reparation sedan i augusti.

Energimyndigheten har varnat för effektbrist under vinterns höglasttimmar. 9-18 december har sedan tidigare pekats ut av myndigheten som en period där ”osäkerheten ökar markant.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.