Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ringfingret avslöjar dig

Jonas Walldow, 33, har en kvinnlig hjärna om man ser till hans ringfinger. Åsa Magnusson, 30, är tveksam till om fingrarna skvallrar om manlighet eller kvinnlighet. Men Jonas är visserligen språkligt begåvad och ganska känslosam.
Är du en manlig kvinna - eller kanske en kvinnlig man?
Längden på dina fingrar avslöjar dig, enligt forskare.
- Ringfingret kan visa om man har en manlig eller kvinnlig hjärna, säger professor Germund Hesslow.

FAKTA

TEST
Så enkelt ser du om du har en manlig eller kvinnlig hjärna:
Är ditt ringfinger längre än ditt pekfinger? Då är sannolikheten större att du har en manlig hjärna och manliga egenskaper.
Är ringfingret lika långt eller kortare än ditt pekfinger? Då är chansen större att du har en kvinnlig hjärna och kvinnliga egenskaper.

I BBC-dokumentären "Könens hemlighet", som har visats i SVT, berättar brittiska forskare att testosteronnivåerna i fostervattnet kan avgöra hur manligt eller kvinnlig en person blir. Om man som foster utsätts för höga nivåer av det manliga könshormonet är chansen stor att man exempelvis får ett bättre rumsligt tredimensionellt tänkande, och en hårdare tävlingsinstinkt.

Mer empati

Är testosteronnivåerna däremot låga får man en kvinnlig hjärna, och har enligt forskarna mer empati och lättare att lära sig olika språk. Men för dig som inte vill analysera dina egenskaper och förmågor finns det ett enklare sätt att se om du har en manlig eller kvinnlig hjärna. Testosteron i fostervattnet Ringfingret avslöjar nämligen hur mycket testosteron det fanns i ditt fostervatten. - Det stämmer. Självklart finns det individuella variationer, men statistiskt kan skillnader i fingerlängd visa om man har en manlig eller kvinnlig hjärna, säger Germund Hesslow, professor i neurofysiologi vid Lunds universitet.

Placering i livmodern

- Fingret är en fysisk markör för hur höga testosteronnivåerna var när man låg i livmodern, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.