Larmnumret 112 mottar dubbelt så många samtal på nyårsafton mot en vanlig helgdag. Men cirka fyra av tio samtal är inte verkliga nödsamtal.
– Man tror att 112 är en ren telefonväxel, säger Anders Klarström, presschef på SOS Alarm.
Exempelvis ringde en röksugen kvinna 112 och frågade om det fanns en ambulans nära henne. Hon ville ha skjuts eftersom hon behövde köpa cigaretter.
En man ringde 112 för att han ville att polisen skulle komma till en hamburgerrestaurang som tar betalt för vatten.
En kvinna ringde nödnumret för att fråga om en konsert på Globen har blivit inställd. Vid operatörens fråga om det är fara för liv, säger kvinnan "Nej, men fara för min plånbok".
Ringer när mobilsaldot tar slut
Ett annat vanligare exempel är att personer ringer till larmnumret när deras mobilsaldo tagit slut.
– De ringer och begär att de ska bli kopplade till sina kompisar, säger Anders Klarström.
Enligt SOS Alarm kan den här typen av samtal medföra att de som är i akut behov av hjälp får vänta längre än nödvändigt.
– Det allvarliga i det hela är att i den kösituation som uppstår finns det många som behöver akut hjälp och de får vänta onödigt länge, säger Anders Klarström.
"Får vänta längre"
Nyårsafton innebär också att de verkliga nödsamtalen ökar. 11 813 samtal ringdes in förra nyårsaftonen, i jämförelse med en vanlig helg som i genomsnitt ligger på 5715 samtal.
Kombinationen av kyla, alkohol och fyrverkerier medför att många nödsituationer uppstår runtom i landet.
– Människor som är i en akut nödsituation kommer att få vänta onödigt länge på grund av de här samtalen, eftersom vi måste ta hand om alla samtal, säger Anders Klarström.