Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ringde i kyrkklockor – nu misstänkt för brott

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Rasmus Paludan, partiordförande för högerextrema partiet Stram Kurs under ett tal på Frölunda torg tidigare i april.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Råslätts kyrka i Jönköping.
Foto: Fredrik Hollertz
Fredrik Hollertz, präst Råslätts kyrka i Jönköping.
Foto: Privat

När den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan inledde en manifestation mot islam i Jönköping överröstades han – av kyrkklockor.

En kort stund senare delgavs prästen Fredrik Hollertz misstanke om störande av allmän sammankomst.

– Genom historien finns det flera exempel på det absurda i lagar, säger Fredrik Hollertz.

Dansk-svenska Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema danska partiet Stram Kurs, har gjort sig känd för provokativa koranbränningar. Han har i en intervju med danska B.T. sagt att han avser att kandidera till det svenska riksdagsvalet i höst. 

Under skärtorsdagen höll han en manifestation mot islam på Råslätts torg i södra Jönköping. Men Rasmus Paludan hann knappt höja sin megafon innan han överröstades av att de intilliggande klockorna i Råslätts kyrka började ringa. 

– Klockstapeln är placerad på torget – så det gick inte att höra vad han sa, säger prästen Fredrik Hollertz som tog beslutet om klockringningen. 

Präst delgavs misstanke om brott

Därefter kom polis in i kyrkan, och efter ett kort förhör delgavs Hollertz misstanke om störande av allmän sammankomst.

– Genom historien finns det flera exempel på det absurda i lagar. Polisen måste kunna anvisa den här typen av manifestationer till andra platser – inte precis utanför vår kyrka, säger Fredrik Hollertz.

– Den här mannen gör de här aktionerna för att skapa splittring. Men vi är ett område där kristna, muslimer, hinduer och sekulära lever tillsammans. Vi vill inte att någon ska förstöra vår samexistens.

”Många har varit väldigt glada”

Fredrik Hollertz säger att han har fått stort stöd efter beslutet att låta klockorna ringa.

– Många har varit väldigt glada och uttryckt att det här beslutet var civilkurage. Flera har sagt att om jag får böter så kommer alla på Råslätt att swisha bidrag till att betala dessa.

Polisens presstalesperson Johnny Gustavsson bekräftar att polisen delgivit en person misstanke om brott i samband med klockringningen i södra Jönköping.

Enligt polisen gäller misstanken störande av allmän sammankomst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.