Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ringde 112 i Sverige – 50 räddades på Medelhavet

Foto: Cornelia Nordström

I telefonen hemma i Farsta hör Khaled Moustafa spridda skrik och barn som gråter.

Hans lillasyster Fatma med familj befinner sig i en gummibåt på väg mot Grekland. Båten håller på att sjunka, vattnet når dem redan till midjan.

– Du måste göra något, ropar systern innan de lägger på.

Khaled tror att han har hört Fatmas röst för sista gången.

Då får han ett infall – och ringer 112.

Ägde fastighet i Damaskus

Namn: Khaled Moustafa.

Ålder: 40.

Familj: Hustrun Hawazen, 29, och fyra barn (8, 7 och 5 år samt minstingen på 8 månader).

Bor: i Farsta i södra Stockholm.

Före kriget bodde Khaled och hans familj i Syriens huvudstad Damaskus.

– Vi var lyckliga – med bra jobb, fina bostäder. Jag jobbade som steward åt ett flygbolag och ägde en fastighet på fyra våningar med lägenheter och butiker. Nu är den sönderbombad, jämnad med marken.

Fyra av Khaleds nio syskon bor i dag i Sverige.

Klockan 03.18 måndagen den 6 juli i år vaknar Khaled Moustafa, 40, i lägenheten i Farsta söder om Stockholm av mobilens signal.

Det är ett sms från hans syster Fatma Moustafa, 31: ”Ring kustbevakningen snabbt.”

En stund senare ringer hon. Hon sitter med sin familj bland cirka 50 andra flyktingar i en nio meter lång gummibåt – på väg från Turkiets kust mot Grekland.

Fatmas telefon – som hon omsorgsfullt plastade in före färden – är den enda ombord som fungerar.

Hon berättar att de förgäves försöker ösa vatten med händerna. Omkring dem är det becksvart och de har ingen aning om hur långt det är till land.

 

■■■

 

SMS:et som väckte Khaled Moustafa mitt i natten. "Ring kustbevakningen snabbt"Foto: Cornelia Nordström

Fatma, hennes make och deras barn – 5, 3 och 1 år – är på flykt från kriget i hemlandet Syrien. I Turkiet har familjen betalat motsvarande 28 000 svenska kronor till smugglarna för att få plats på gummibåten.

Storebror Khaled lämnade Syrien 2012 med sin hustru och parets tre barn. De tog sig till Sverige där de fick uppehållstillstånd. Sen dess har Khaleds föräldrar och åtta syskon – alla utom Fatma – flytt från kriget i Syrien.

– Fatma var fast, berättar Khaled. Hennes man är palestinier vilket gjorde situationen svårare. Han kunde inte få visum någonstans.

 

LÄS OCKSÅ: Hit kommer fler flyktingar än till hela EU – alla är välkomna och får jobb

 

■■■

 

Efter systerns samtal från gummibåten kastar sig Khaled över sin dator och letar rätt på ett nummer till den grekiska kustbevakningen.

– Jag visste ungefär var i Turkiet de varit – vi hade kontakt kvällen innan. Men då hade de inte bestämt sig för att åka.

Kvinnan på grekiska kustbevakningen som svarar säger att hon inte kan göra något eftersom Khaled inte vet var båten befinner sig.

Med stigande panik slår Khaled i stället larmnumret 112.

– Jag vet inte hur jag fick idén, men jag tänkte nog att man ringer dit när man är i nöd. Jag fick prata med en mycket vänlig man, som sa att han skulle kontakta den internationella polisen.

Mannen från 112 i Sverige ringer tillbaka och berättar att de ska prova att ringa Fatmas mobil och via mobilens GPS försöka lokalisera båten.

 

■■■

Syriska flyktingar med sikte på Europa. Båten på bilden är inte samma båt som Khaleds syster satt i.Foto: Petros Giannakouris

 

Khaled inser att allt han kan göra är att vänta – och värja sig från de bilder som plågar honom: Hur de kämpar mot vattenmassorna, sjunker... Kanske har de redan drunknat?

Han vet att Fatma har oddsen emot sig, eftersom hon inte kan simma.

– Hon är livrädd för hav och sjöar, och badade aldrig under vår uppväxt.

Khaled fortsätter berätta om den dramatiska natten för drygt två månader sedan:

– Jag cyklade ner till vattnet, till Farsta strandbad. Där bad jag. Knäböjde vid vattnet och höll mina handflator mot ytan – på något sätt tror jag att allt vatten hänger samman.

– Plötsligt upptäcker jag någon ute i vattnet. Jag reser mig och ser att det är en man i rullstol, vattnet når honom nästan till midjan.

Khaled försöker få kontakt med mannen som verkar vara svårt förvirrad. Till sist säger mannen: ”Ta mig bara härifrån.”

– Jag vet inte varför mannen satt där, eller var han är i dag, men jag är övertygad om att de två händelserna – Fatma i båten och mannen i rullstolen i vattnet – hänger ihop på något vis, säger Khaled.

– Jag tror på karma: what comes around goes around. Gör du gott kommer gott till dig. En livssyn jag och mina syskon har lärt oss av våra föräldrar.

Khaled baxar, drar och rullar mannen – som är stor och tung – i säkerhet.

 

■■■ 

 

 

Fatma Moustafa och hennes tre barn är i säkerhet på ön Kos. De satt i en gummibåt tillsammans med cirka 50 andra flyktingar. Efter ett par timmar började båten sjunka.Foto: Muaied Huran

Klockan sex på morgonen ringer mobilen. Det är Fatma.

– Hon sa: ”Khaled, de har räddat oss! Allt är okej, jag ringer dig senare.”

– Jag grät av lycka och tackade Gud.

Man hade lyckats lokalisera den sjunkande gummibåten via mobilens GPS, och den grekiska sjöräddningen skickade ut en båt i sista stund. Alla ombord klarade sig. De var nerkylda och chockade, men i säkerhet.

– De fördes till en flyktingförläggning på Kos. Sen tog sig Fatmas familj till Aten och upp till Ungern. Sedan åkte de fast i Österrike och skickades tillbaka till Budapest. Vår syster som bor i Tyskland tog tåget och hämtade familjen till Tyskland där de nu befinner sig.

Hur mår familjen?

– Fatma är traumatiserad. När du lämnar allt – du är som en planta som rycks ur jorden. Du vill börja om. Lära dig språket i det nya landet, skaffa ett jobb. Men vad som väntar dig är just väntan, ovisshet, oro – det tär på en.

– Men de är alla friska, och hoppas på en framtid i Tyskland.

 

LÄS OCKSÅ: Fler av Sveriges kändaste ansikten ansluter till välgörenhetskonserten "Hela Sverige skramlar"

112 funkar i hela EU

• Larmnumret 112 är gemensamt i alla EU-länder.

• I varje medlemsland kopplas samtalet till en nödcentral. Dessa kan samarbeta: Om 112 i ett EU-land får reda på att en person är i en nödsituation i ett annat EU-land kan man kontakta 112-organisationen i det aktuella landet.

• Du kan inte ringa till 112 i Sverige från utlandet eftersom du automatiskt dirigeras till en SOS-central i det land där du befinner dig.

Källa: SOS Alarm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.